18 Апр. 2024

Вие сте тук

Пловдив е номиниран за „Най-добра дестинация в Европа

26.01.2016

Пловдив е номиниран за "Най-добра дестинация в Европа" в онлайн гласуване, организирано от неправителствена организация, подкрепена от Европейската комисия, съобщи БТА. Той е единственият български град от общо 20-те града, включени в класацията. Сред тях са Виена, Амстердам, Рим, Барселона, Атина и Париж. Това е седмото издание на състезанието за титлата "Best European Destination 2016". Европа заговори по-интензивно за Пловдив преди година, когато градът бе избран за Културна столица на Европа - 2019.

 

Според  заместник- кмет по култура и туризъм Амелия Гешева избирането на Пловдив за Европейска столица на културата – 2019 и номинацията са взаимно свързани. „Изборът предполага и повече дебати за това, кое трябва да се случи, какъв да е проектът, какви да са частите от артистичната програма“, казва тя. Благодарение на работата на много културни институции в този град е нараснал и интересът на туристите към града. „Пловдив вече е по-добре рекламиран и позициониран. Покрай Европейска столица на културата стана по-разпознаваем и това е видимо от статистиките, които се правят в туризма. Културният календар укрепна и започнаха да се случват много повече и много по-добри събития в града, които също от своя страна водят повече посетители“, посочва Амелия Гешева.  

 

Увеличен е броят на нощувките на чужденци, удължава се престоят на туристите и това е постигнато, благодарение на многобройните събития, които се организират в града.  Почти целият летен сезон на Античния театър вече е запълнен със заявки за опера, театър, класическа музика, традиционните рок-фестивали, които се случват вече два пъти годишно в Пловдив. Когато има събития и богата културна програма, която се случва сред уникално културно-историческо наследство, няма начин туристите да не са повече, обобщава Амелия Гешева.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed