27 Апр. 2024

Вие сте тук

Пловдив е домакин на Петата международна среща на туроператорите

27.11.2014

Градът очаква 10% ръст на туристите тази година

 

Участници от над 90 туристически организации от три континента ще вземат участие в Петата международна среща на туроператорите, която започна  в гр. Пловдив.  От днес до 1 декември градът на тепетата ще посрещне чуждестранни и български туроператори и медии с идеята да популяризир  България, гр. Пловдив и региона като конкурентноспособни туристически дестинации, подходящи за целогодишен туризъм, съобщиха организаторите.

 

На откриването присъстваха министърът на туризма Николина Ангелкова, кметa на община Пловдив инж. Иван Тотев, представителят на администрацията на гр. Шън Джън, Китай г-жа Янг и г-н Ерик Лейдън – вицепрезидент на GTI. Събитието се организира от Община Пловдив чрез Общинско предприятие „Туризъм“, съвместно с Министерството на туризма.

 

„Срещите на туроператорите вече дават реални резултати и това се вижда в нарастващия брой участници и все по-големия интерес от страна на туроператори, които не са познавали Пловдив до момента,“  каза кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и допълни: „Амбициозната задача, която стои пред нас, е развитието на културния туризъм, затова община Пловдив не спира да прави сериозни инвестиции в културно- историческото наследство на града. Очакваме до края на годината Пловдив да отбележи 10% ръст на туристите.”

 

В Петата международна среща на туроператорите акцент е събитийният туризъм. Представители на медии и туроператори от България, Великобритания, Китай, Русия, Турция, Грузия, Италия, Унгария, Македония, Черна гора, Гърция, Мароко, Индия, Сърбия, Румъния, Франция и други държави ще се включат в работни срещи и презентации. Културно-историческото наследство на града ще бъде представено в рамките на два информационни тура. Държавна опера – Пловдив, съвместно с Ансамбъл „Тракия“ и други формации ще представят специално режисирания музикален спектакъл „На сватба в Стария Пловдив“. Във фокуса на есенното издание на форума ще бъде и фестивалът „Дефиле на младото вино 2014”.

 

В последните години Пловдив успешно се развива като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм. По последни данни  градът бележи най-добри резултати в развитието на туризма спрямо останалите градове в България със среден показател от 18,64%, който включва  реализирани нощувки, посетили туристи и приходи от нощувки. За първото 9-месечие на тази година данните сочат устойчив ръст по много от показателите. Увеличаването на реализираните нощувки е общо с 14,07%, спрямо първите 9 месеца на 2013г. Туристите, посетили Пловдив бележат ръст от 7,81% , а  приходите от реализирани нощувки са се увеличили с 34.04 % спрямо 2013г. Тези ръстове се дължат на успешното популяризиране на Пловдив като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм.

 

Спечелената титла „Европейска столица на културата за 2019г.“ и всички стартирали проекти и събития, както и предстоящата богата културна програма, , ще осигурят устойчив ръст на туристите и през следващите години. Многобройните събития и международни фестивали осигуряват постоянен поток от български и чуждестранни посетители. Пловдив е избран и от специализираното издание Lonely Planet като шестият най-добър град в света, който трябва непременно да бъде посетен през 2015-та година.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed