26 Апр. 2024

Вие сте тук

Плевен е домакин на бизнес среща "Пътят на виното"

09.07.2012

В продължение на два дни на 10 и 11 юли Плевен ще домакин на бизнес среща "Пътят на виното" в изпълнение на проект по Програмата за трансгранично сътрудничество "Румъния-България", съобщиха организаторите.

 

За участие във форума са заявили участие научни работници, представители на лозарите и винопроизводителите от област Плевен и окръг Долж. Целта е да съдействат за ускоряване на икономическото развитие на трансграничния регион Долж, Олт, Мехединци, Белоградчик, Монтана и Плевен чрез развитие сферите на туризма, лозарството и винарството.

 

Очаква се да бъдат представени нови сортове лози, създадени от Института по лозарство и винарство - Плевен и от Аграрния факултет на университета - Крайова. Предвидени са дискусии за адаптивността на тези сортове към конкретните условия на трансграничния регион, както от научна гледна точка, така и от гледна точка на лозарите и винарите за приложението на сортовете в техния бизнес.

 

Участниците в срещата ще бъдат запознати с проекти за изграждане на опитни лозови масиви от двете страни на река Дунав. Гостите ще посетят уникалния музей на виното, създаден в една от пещерите в парк "Кайлъка", където ще дегустират вина.

 

В изпълнение на проекта "Пътят на виното" ще бъде създадени интерактивна карта с GPS-координати на лозаровинарски и туристически обекти, стратегия за представяне на винарската индустрия от региона на пазара на Европейския съюз, наръчник за най-добрите практики по лозарство и винарство, филм, каталог и търговско изложение.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed