27 Апр. 2024

Вие сте тук

Планински водачи от цяла Европа ще се срещнат в Банско от 7 до 10 ноември

06.11.2013

Премиера на документалния филм “Свръзка“  предстои по време  на асамблеята на Съюза на асоциациите на международните планински водачи

 

 

От 7 до 10 ноември 2013 в курорта Банско ще се проведе Обща годишна асамблея на Съюза на асоциациите на международните планински водачи (Union of International Mountain Leaders Associations – UIMLA (http://www.uimla.org), съобщиха от  Асоциацията на планинските водачи в България „Планини и хора“, която е домакин та събитието. Та е и  първата от Югоизточна Европа, приета за член на UIMLA. Участниците ще дискутират прилагането на единни професионални стандарти и законодателни промени, регулиращи професията "планински водач". По време на асамблеята ще бъде и излъчен за първи път и новият български документален филм “Свръзка“, посветен на планинските водачи и предизвикателствата пред които са изправени.

 

На асамблеята в Банско ще дойдат представители на водачите от Франция, Белгия, Швейцария, Холандия, Германия, Андора, Великобритания, Италия, Испания, Чехия, Полша, Словакия и Македония (http://www.uimla.org). UIMLA е основан през 2004 г. като френска неправителствена организация, която обединява професионални асоциации на планински водачи в Европа. Днес в нея членуват сдружения на водачи от 17 страни от целия свят, сред които Перу и Аржентина. Провеждането на асамблеята за втори път в България е признание за постиженията на българската асоциация и за високия професионализъм на членовете й, отреждащи им място сред най-добрите в света. 

 

По време на срещата ще се положи началото на база данни за законодателството за планинските водачи по света, което да подпомогне прилагането на единните стандарти, гарантиращи качество на обслужването на туристите в планините и тяхната безопасност, включително в България. В момента с активното съдействие на Асоциацията на планинските водачи в България, Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) подготвя Наредба за образованието, практическата подготовка и професионалната квалификация, на професията “Планински водач“.  

 

В края на асамблеята международните планински водачи ще посетят Национален парк „Пирин“, и ще изкачат втория по височина връх в България – Вихрен (2914 м).

 

 

Премиера на новия документален филм “Свръзка“

Прожекцията на филма "Свръзка" ще се състои от 18:00 ч. на 9-ти ноември в малката зала на читалище "Н. Й. Вапцаров" в центъра на Банско. Поканени са както делегатите на UIMLA, така и членовете на асоциацията, представители на планинарското общество от Банско, жителите и гостите на града.

 

Филмът разказва за професията на планинските водачи в България и трудния път на нейното утвърждаване като модерна професия. Във филма са вплетени както личните истории на дългогодишни професионалисти планинари, така и моменти от обучението на кандидат-водачи, което го доближава до художествения жанр. Филмът е нискобюджетен, но същевременно – пълнометражен, което наистина го прави явление в българското планинарско кино. Продуцент на филма е Асоциация “Планини и хора“.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed