28 Март 2024

Вие сте тук

Пистите в Пампорово отговарят на изискванията

14.01.2016

Пистите в Пампорово отговарят на изискванията по Наредбата за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите в България, която действа за първи път през този зимен сезон. По степен на сложност в курорта са определени 2 зелени писти, 2 – сини, 4 – червени и 2 – черни. Остават още 5 писти, които ще бъдат проверени допълнително, след като се натрупа по-голяма снежна покривка. Резултатите на проверката съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.  Тя допълни, че през следващите седмици ще бъдат инспектирани Банско и Боровец, както и по-малките зимни курорти. В  комисията, която проверява ски зоните, са включени инспектори на Министерството на туризма и КЗП, както и външни експерти от Българската федерация по ски, Българското ски училище и др.

 

Министър Ангелкова съобщи, че като цяло зимните курорти отговарят на изискванията, но до този момент не е имало единни стандарти за безопасност. Браншът настоява от 80-те години на миналия век държавата да въведе регламентация в областта на зимния туризъм и любителското упражняване на снежни спортове. След близо 40 години чакане първата стъпка в момента е направена с приемането на наредбата за ски пистите бе приета, а сега започват и фактическите проверки по нея. Вече е факт и наредбата за дейността на ски учителите, по която в момента текат обществените обсъждания. „Целта ни е да въведем единни стандарти и съвместно с бранша да набележим ефективни и работещи мерки“, подчерта Николина Ангелкова.

 

По-късно същия ден бе направена и проверка на един от хотелите в курорта по изискванията в Закона за туризма. Инспекторите провериха дали са налице удостоверение за категоризация на обекта и табела с категорийната символика, изискаха ценоразпис за нощувките и другите предлагани допълнителни услуги, както и регистър на настанените туристи. Проверката, която бе съвместна между Министерството на туризма и Комисията за защита на потребителите, не констатира нарушения. Министър Ангелкова припомни, че в края на февруари ще влезе в сила и новата Наредба за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и заведенията за хранене.   До момента са проверени около 600 обекта. 

   

Стана известно и че Смолян и Чепеларе ще се включат в билборд кампанията на Министерството на туризма за насърчаване на вътрешния туризъм. До момента тя обхваща над 10 общини, а първоначалните резултати и интерес към нея са много добри.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed