28 Март 2024

Вие сте тук

Пилотски стачки отменят стотици полети

15.09.2014

Редица полети на румънската авиокомпания Таром бяха анулирани днес сутринта за спонтанен протест на екипажите, съобщиха пред агенция Медиафакс представители на компанията. До момента са анулирани някои вътрешни полети, както и полети от Букурещ към градовете София, Яш, Кишинев и др.

 

Утре пък  вероятно ще бъдат анулирани половината полети на френския авиопревозвач Ер Франс (Air France)  заради стачка на пилотите,  обяви днес авиокомпанията, цитирана от АФП. Пилотите на Ер Франс се противопоставят на условията на разрастване на нискобюджетния филиал на компанията Трансавиа (Transavia). Синдикатът на пилотите призова за стачка от 15 до 22 септември. Едноседмичната стачка, ако стане факт, ще бъде най-продължителният конфликт между пилотите и ръководството на Ер Франс от 1998 година, припомня АФП.

 

Пилотите на германския авиопревозвач Луфтханза (Lufthansa)  също планират стачка. Тя ще е осемчасова и се очаква утре, предадоха световните агенции.


Синдикатът Кокпит (Cockpit), който представлява близо 9300 пилоти и авиоинженери в германските авиокомпании, обяви днес, че  ще стачкуват пилотите по международните полети на далечни разстояния от летището във Франкфурт.  През предходните три седмици пилотите на авиопревозвача вече стачкуваха два пъти.


Кокпит от месеци преговаря с компанията по условията в схемата за ранно пенсиониране.


Синдикатът настоява Луфтханза да запази схемата за ранно пенсиониране, позволяваща на пилотите да излизат в пенсия на 55 години и да продължат да получават 60 процента от заплатата си, докато не започне пенсионното плащане от държавата. Авиокомпанията иска да намали тези плащания. Летците се борят и за 10-процентово увеличение на заплатите.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed