24 Апр. 2024

Вие сте тук

Пещера Венеца отвори врати за посетители

25.05.2015

 

От днес една от най-красивите пещери в България е открита за посетители и всеки може да я разгледа. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на откриването за посетители на пещера „Венеца“ в село Орешец, Видинска област, съобщи пресцентърът на министерството.

 

Обектът е завършен и социализиран благодарение на програмите за трансгранично сътрудничество и развитие на селските райони. По думите на министъра предстои пещерата да бъде включена в маршрутите, които Министерството на туризма разработва, което ще я превърне в още по-популярен туристически обект.

 

Пещера „Венеца“ вече е обновена и достъпна за всички благодарение на европейския проект "Чудните пещери", финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество. По нея са създадени два проекта – за социализиране на "Венеца" и  за сръбската "Райкова пещера", които са на обща стойност близо 100 хил. лв. По Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. във „Венеца“ са изградени художествено осветление и достъп за посетителите, като тези дейности са на стойност над 150 хил. лв.

 

Природният феномен се намира на 1 км югозападно от село Орешец към община Димово, област Видин, и на около 13 км от скалния град Белоградчик. Тя е рядко красива, подземните коридори са с дължина 200 метра, на които са разположени 5 зали. Вътре могат да се видят красиви сталактити и сталагмити, както и причудливи образи от ледени кристали. Образуванията са цветни и учените обясняват образуването им с липсата на кислород, при което водата кристализира, а различните цветове се получават от различния състав на глината и скалите.

 

Днес пещерата е готова да посреща гости от България и от света – направена е пътека, поставено е осветление, изграден е заслон, има туристически информационен център и предстои да бъде открит втори. Ще бъдат изградени 400м път и паркинг. Оформени са пешеходни пътеки над пещерните образувания. Във вътрешността на лабиринта могат едновременно да влизат по 15 души. Целият маршрут е дълъг около 200 метра и той ще  може да бъде разгледан за час и половина.

 

По-късно днес министър Ангелкова посети крепостта „КастраМартис“ в град Кула, която е сред 50-те малко познати туристически обекта и е част от кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм, финансирана по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed