23 Апр. 2024

Вие сте тук

Печалбата на авиокомпаниите ще е по-висока от прогрозираната

20.03.2013

Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA) коригира към повишение прогнозата си за рентабилността на световните авиопревозвачи през текущата година, предаде ИТАР-ТАСС.


Чистата печалба на авиокомпаниите ще достигне 10,6 млрд. д. спрямо очакваните по-рано 8,4 млрд. долара, прогнозира МАВТ.

 

По-оптимистичните очаквания са свързани с увеличаването на коефициента на рентабилност на авиопревозвачите, който вероятно ще се увеличи от 1,3 процента до 1,6 процента от общата печалба от 671 млрд. долара.


"При приходите на авиокомпаниите ще видим малка стъпка в правилната посока. На фона на засиления оптимизъм за икономическите перспективи пътническият поток се е увеличил с бърз темп, започва растеж на обема и на товарните превози", посочи генералният директор на организацията Тони Тайлър.


Според ръководителя на МАВТ подобряването на икономическата ситуация неизбежно ще доведе до повишаване на цените на горивата, разходите за които достигат 33 процента от оперативните разходи на компаниите. "Оптимизмът за икономиката повишава цените на петрола. Приходите би трябвало да се увеличат с 12 млрд. долара, а разходите - с 9-10 млрд. долара, като по-голямата част ще бъде за горива", заяви той. Финансовото положение на играчите в авиационния сектор, който в света дава работа на 57 милиона души и има дял то 2,2 трлн. д. в глобалната икономика, остава много крехко, допълни Тайлър.


В МАВТ членуват 243 авиокомпании, които извършват 84% от международните авиопревози.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed