18 Май 2024

Вие сте тук

Пет общини ще стопанисват археологически паметници с национално значение

11.01.2012

Общините Ботевград, Ямбол,Севлиево, Костенец и Кърджали получиха от Министерството на културата безвъзмездно за управление имоти - публична държавна собственост, съобщи пресслужбата на кабинета.

Имотите представляват археологически културни ценности с национално значение. С тях те кандидатстват за финансиране по схемата за безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции" по ОП "Регионално развитие" с цел подобряване на състоянието им и развитие на конкурентоспособни туристически атракции.

В управление на Община Ботевград преминава крепостта Боженишки Урвич, намираща се в землището на с. Боженица. Община Ямбол получава археологическия резерват "Тракийски и античен град Кабиле", археологическата база и сградите, построени в резервата. Община Севлиево ще стопанисва имоти в местността "Калето", където е разкрита античната и средновековна крепост "Хоталич". Местната управа в Костенец получи правото на управление на късноантичната крепост при прохода "Траянови врата". Община Кърджали ще стопанисва част от археологическия комплекс "Перперикон" - крепостната стена, южното и северното предградия, двореца-светилище и скалния проход. За развитието на тези обекти местните власти са изработили конкретни проекти.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed