28 Февр. 2024

Вие сте тук

Петнайсет oт най-добрите бармани в България се състезават в конкурса Absolut Invite

04.04.2015

 

Двамата финалисти, избрани от престижно жури, ще представят България на финала в Швеция в края на май

 

 

Eдин от най-престижните и амбициозни бармански конкурси в света – Аbsolut Invite, ще се проведе за първи път в България на 9 април, за да постави предизвикателство пред петнайсет oтнай-добрите ни бармани и да изпрати двама от тях на световния финал в края на май в шведския град Ахус. Глобалната инициатива Absolut Invite се случва за пети път в света и тази година темата и е ръчната обработка, а продуктът на фокус – Absolut Elyxhandcrafted luxury vodka. Темата на състезанието обхваща всички елементи, свързани с технологията на производство на Elyx – занаятчийството, single estate произхода на продукта, отглеждан на едно единствено място в света, и възможността за проследяване на целия процес на обработка на напитката, дестилирана в специални медни съдове. Всички участници в конкурса ще трябва да представят по един собствен коктейл, вдъхновен и съобразен с всички тези майсторски принципи на подготовка, както и да покажат завидни теоретични познания в миксологията, за да впечатлят журито и да продължат напред към финала.      

 

Участието в регионалния кръг на Absolut Invite става само по специална покана, която получават предварително селектирани от екипа на Absolut професионалисти. Те трябва да отговарят на няколко основни критерия – да работят активно като бармани през последните три години, да имат добра репутация, изградена на отличните им коктейли, да демонстрират обширни познания в професионалната си сфера и да имат висока мотивация за развитие на индустрията. След детайлно проучванe на пазара, екипът на Absolut определи българските финалисти в конкурса: Иван Монев oт Cheers Bar, Варна; Али Али oт бар Селона, Бургас; Александър Стайков от Carrusel; Антон Григоров,  Димитър Димитров и Иван Милушев от By the Way; Драгомир Иванов;Мария - Маргарита (Грети) от Щастливото прасе; Димитър Петровски от Amaro Baretto; Никос Хляпас и Евгения Русева от The Cocktail Bar; Емил Горянов от PM; Мартин Тодоров от Planet, Цветан Цветанов от Memento Café и Henry De Rudder отTell Me Bar, които вече са получили поканите си и се готвят за участие в конкурса.

 

Българският финал ще се проведе на 9 април (четвъртък) в Creative Hall Studio, където избраните бармани ще презентират пред журито своя коктейл и ще отговарят на редица въпроси за напитки, рецепти и археология на коктейла. В престижното международно жури ще участват сомелиерът и главен редактор на divino.bg Юлия Костадинова, кулинарният критик Мария Караконова, главният готвач на Щастливото прасе Джун Йошида и специалният гост Лука Чинали, станал известен с работата си за един от най-добрите барове в света - Nightjar в Лондон. Италианецът пристига в България специално за събитието и ще изнесе безплатен мастърклас на тема Handcraft of the Cocktailпред широка публика от 12:30 до 15:30 същия ден.

 

Събитието ще завърши с парти с музика от гост диджея Lovebirds(Winding Road Records, Германия), който също пристига специално за събитието, в компанията на Valdy (Takeover, България) и специални коктейли.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed