25 Апр. 2024

Вие сте тук

Парижкият "Риц" отново отвори врати след четиригодишен ремонт

06.06.2016

"Риц", един от най-известните и луксозни хотели в Париж,  отново да отвори врати след четиригодишен ремонт и големия пожар през януари, предаде Франс прес.


Собственост от 1979 година на египетския милиардер Мохамед ал Файед, хотелът, разположен на шикозния площад "Вандом", бе затворен на 1 август 2012 година за основен ремонт. Откриването, първоначално предвидено за декември 2015 година, бе отложено заради забавяне на строителните дейности, а след това и бедствието.

 

"Риц" разполага с 142 стаи и апартаменти при 159 преди това, отваря засега само за клиенти. Трите бара и трите ресторанта ще бъдат достъпни за широката публика от идния уикенд или в началото на следващата седмица, уточниха информирани.


Персоналът наброява 600 души, от които стотина в кухнята. Близо 55% от служителите от 2012 година са се върнали на работа.

 

За столицата на Франция Хотел Риц е също толкова знаков, колкото Шан-з-Елизе или  Айфеловата кула. Често казват, че този хотел е най-романтичният във Франция и е нарицателно за хотелския лукс. Точно за този хотел Хемингуей писа: „Когато мечтая за живот в небесата след смъртта ми, винаги действието се развива в Риц“.

 

Основателят на Хотел Ритц  е Цезар Риц, най-известният хотелски магнат на всички времена. Откриването на хотела е най-значимо събитие в Париж през 1898 г. Символичен е фактът, че се намира в сграда на бивша банка. Оттогава думата „Риц“ е синоним на лукса. Казват, че именно благодаря на този хотел английският език се е обогатил с ново прилагателно “ritzy”, което означава „моден, елегантен“.

 

Хотелът винаги е бил законодател на тенденциите в хотелиерството: още при откриването му всяка хотелска стая разполагала с баня и телефон, а на всички етажи имало електрозахранване.

 

Луксозният хотел е посрещнал много политици, гении, монарси, милиардери, бунтари и кинозвезди. В този хотел прочутата Коко Шанел е прекарала една трета от своя живот. Само по време на Втората световна война, когато Париж е окупиран от германците, Коко Шанел сменя разхошния си апартамент с по-скромно жилище.

 

Хотелът е посрещал и иконата на стила, принцеса Даяна. Това е и последното място, посетено от нея преди смъртта.

Великите трагедии и великите истории са неразделна част от история на парижкия хотел. Тук са отсядали кралете на Швеция, Испания, Португалия, шахиншахът на Иран, Уелският принц. Той винаги е бил притегателно място и за хората на изкуството.

В наше време Хотел Риц е бил домакин на политическия елит. Хотелът разполагас няколко апартамента, които са посветени на легендарните му гости – Елтън Джон, Шопен, Хемингуей, Коко Шанел и др.

 

Да питаш колко струва нощувката в хотела е признак на лош тон («mouvais ton»). И все пак, опит за резервация вbooking показва, че две нощувки в стандартна стая за двама започват от 4600 евро. Цените на стаите не са единственият ценови рекорд. Само тук може да се поръча най-скъпият коктейл в света The Sidecar, който струва близо 350 евро.

 

Тук е и един от най-добрите ресторанти в света за френска кухня - L’Espadon. Някога той е създаден от легендарния френски кулинар Огюст Ескофие. Днес негов наследник е шеф-готвачът Никола Сал (Nicolas Sale).

 

Ritz Paris е и единственият хотел, който разполага с школа за топ-готвачи. Дори гостите му могат да се включат в уроците по френска гастрономия The Ritz Escoffier.

 

Новият рекламен клип на хотела е заснет от цяло съзвездие френски филмови творци. Започва с надникване през ключалката, продължава с връщане на стрелките на часовника назад, за да пренесе зрителя в света на лукса и да заключи: Париж – това е Риц.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed