25 Апр. 2024

Вие сте тук

Паметник на Александър Македонски отново скара Атина и Скопие

15.06.2011

Паметник на Александър Македонски, който предстои да бъде инсталиран в близките дни на площад "Македония" в Скопие стана повод за прехвърчане на искри между Македония и Гърция.

Македонските медии съобщиха, че в столицата ще бъде монтиран огромен паметник на Александър Македонски с височина 12 метра и постамент, висок 10 метра. Официално се съобщаваше за издигането на паметник на „воин на кон“.

Веднага след това говорителят на гръцкото външно министерство Григорис Делавекурас писмено информира, че смята тази стъпка за нарушаване на Временното споразумение и за провокация, от която неминуемо ще има последици за интеграцията в ЕС и НАТО на Скопие. Гърция заплаши, че ще информира международните организации, своите партньори и съюзници за поставянето на статуята на Александър Велики на централния площад в Скопие,

При други условия щеше да ни направи чест решението на правителството на Бившата югославска република Македония да похарчи почти 10 милиона евро в чест на Александър Велики, поставяйки скулптурата на гръцкия пълководец на централния площад в Скопие, се посочва в изявлението на Делавекурас.

Гръцкото министерство на външните работи обвини македонските власти и директно премиера Груевски, че "узурпират гръцката история", нарушават Временното споразумение и възпрепятстват преговорите под егидата на ООН, писа днес македонският вестник "Дневник".

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed