24 Апр. 2024

Вие сте тук

Павел баня – ухание на рози и балнеология част І

10.04.2011

Турия, Габарево, Търничене, Тъжа – цяла броеница от живописни подбалкански селца, все още не особено известни, но вече тръгнали по пътя на развитието на туризма и очакващи своите посетители.

Засега последните идват предимно от Павел баня – града, заложил на уникална балнеология. Тук пристигат най-вече хора за лечение и рехабилитация, привлечени от лековитите свойства на минералната вода и местната школа по балнеология, която няма аналог в страната.

Павел Баня не иска да бъде балканска СПА столица, а да лекува пациенти. Това каза д-р Мирослав Минчев, един от водещите специалисти в областта на балнеологията, по време на дискусия за бъдещето на туризма в региона, в рамките на проведената наскоро регионална туристическа борса, организирана от РТА Стара планина и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

От седем естествени и сондажни хидротермални източника в Павел баня бликат минерални води с температура от 50°С до 61°С и с общ дебит 16 л/сек, или 1 400 000 литра в денонощие. Те са с ниска минерализация, хидрокарбонатно-натриеви, леко алкални, радонови. Има и два хидротермални източника с нерадонова минерална вода и един с по-ниска температура на водата – 31°С. Това предоставя възможности за индивидуализиране на балнеолечението на пациентите.

Засега дебитът на питейната вода е достатъчен за захранването на града въпреки възникването на нови хотели и санаториуми. Дебитът е 21л/сек и ресурсът се използва на 99%. За разлика от други общини, които са кандидатствали да им бъде предоставена минералната вода, в Павел баня това не е възможно, защото условието е да има поне 50% свободен капацитет, поясни заместник-кметът Йордана Енева. Ако строителството е разумно, няма опасност водата да не стигне, смята тя.

За разлика от хотелиерите и местните лекари, които твърдо залагат на балнеологията, общинските власти търсят по-широка перспектива. Просто защото Павел баня не е единственото селище в общината и защото потенциал за развитие на туризма има навсякъде.

„Уникална балнеология с 50-годишна история” е мотото, под което курортът иска да се развива в бъдеще, каза заместник-кметът на общината Йордана Енева. По думите й тук ще използват съчетанието между балнеология и културни дадености, за да популяризират общината.

кукери в Павел баня, откриване на регионална туристическа борса 2011

Регионалната туристическа борса бе открита с кукерски танци


Турия – с хумора на Чудомир

В китното село Турия е къщата на Чудомир – факт, който се знае от малцина. Днес къщата е превърната в музей, а мястото е станало естествен център на селото. Вероятно наследниците на "Нашенци" на Чудомир също са закърмени с хумор, а фактът, че го посещаваме на 1 април, добавя още шеги и закачки в атмосферата.

Селото вече придобива известност с ежегодния фестивал на маскарадните игри „Старци в Турия”. Игрите се провеждат всяка година в края на март на площада в рамките на традиционните „Чудомирови празници” и са своеобразен завършек на сезона на зимните маскарадни игри в цялата страна.

Прозрели силата на социалните медии, местните жители са направили страничка на кукерските игри във Фейсбук, чрез която канят посетители на фестивала.

къщата на Чудомир, село Турия

Над реката има запазен мост, който наричат „римски“, макар че е по-вероятно да е строен през средновековието по римски образец. На Голям Висок - най-близкия до селото връх на Средна гора, има останки от римска крепост. Старото село се намирало малко по-нагоре по реката при един широк неин завой в местността "Равнака". Било опожарено при падането под турско робство.Местните жители се гордеят с красивите гори, които за съжаление са безмилостно изсичани в последните години.

Ако отидете в Турия, ще ви разкажат за "Кичестия габър" - рядко срещано дърво, което е на 700 години. Друга природна забележителност е местността "Пиростията", в коята има 3 големи изправени камъка и един, лежащ върху тях, под формата на пиростия. В легналия камък дори по време на суша има вода. Твърди се, че който пие от нея, ще се изцери. Край селото има и красив водопад, слуховете за който вече привличат посетители. Явно информацията засега не е достатъчна, след като във форумите в интернет любителите на природата питат как могат да го намерят.

следва

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed