16 Апр. 2024

Вие сте тук

Очакваме над 1,2 млн. туристи през зимния сезон

11.12.2015

 

През миналия зимен сезон България е посетена от 1,2 млн. туристи, а очакванията за предстоящата зима е тази цифра да е още по-голяма. Това прогнозира министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за Нова телевизия преди откриването на сезона в Банско.

 

В официалната церемония, която ще се състои утре, ще се включат ски легендите Марк Жирардели (петкратен носител на Световната купа), двойният олимпийски шампион Маркус Васмайер и многократният шампион на България и ФИС Петър Попангелов.

 

„Прогнозите за силен зимен сезон се потвърждават и от данните на българските летища“, посочи Николина Ангелкова. Според представените от нея данни само на летище София има над 80% увеличение на заявените полети, чийто общ брой достига 178.

 

Сериозен ръст се очаква на един от най-важните ни пазари за зимен туризъм – Великобритания, като от 24 полетите от Лондон нарастват на 69. Заявени са и близо 7 пъти повече сезонни полети от Киев и е включена нова дестинация Копенхаген. Оптимистични са и данните от летище Пловдив, където се очакват по-голям брой полети и пътници от Израел (14 нови полета), Холандия (13 нови полета), Великобритания (5 нови полета), както и от Русия. Ръстове отчитат и двете ни морски летища – планираните редовни и чартърни полети през зимните месеци показват ръст от 25% на полетите на летище Варна, а тези на Бургас отбелязват ръст от над 40%.

 

Според прогнозите на Министерството на туризма през зимния сезон може да се очаква ръст от съседните балкански пазари като Гърция, Турция, Македония и Сърбия. България ще бъде привлекателна и за туристите от Великобритания, за които тя традиционно е изгодна ски дестинация. Очаква се  увеличение и на туристи от Израел, Молдова, Нидерландия, Финландия, Норвегия и Швейцария. Вътрешният пазар също се очаква да отбележи ръст, продължавайки тенденцията от изминалия зимен сезон, когато и трите големи зимни курорта регистрираха увеличение на нощувките от българи.

 

Междувременно от Банско съобщиха, че са готови за зимния сезон. В планината вече има сняг, работят с пълна пара с падането на температурите и оръдията за изкуствен сняг, подготвят се и пистите, съобщи днес кметът на община Банско Георги Икономов  на съвместна пресконференция с представители на туристическия бранш.
 
Според него на 15 декември в Банско пристигат допълнителни полицейски екипи, като към българските полицаи, както и през миналите години, ще се присъединят и техни гръцки и румънски колеги, за да дежурят заедно в съвместни патрули. 


Икономов прогнозира ръст на туристите през новия сезон. До момента в общинската хазна са влезли 650 000 лева от туристически такси, а до края на годината според данни на общината, броят на нощувките в хотелите се очаква да надхвърли 1 000 000, информира той.


Разширява се и географията на гостите на курорта - след англичаните и руснаците, все по-многобройни през последните години стават гърците, сърбите, македонците, засилват се позициите на Банско и за привличането на туристи от Турция, Израел и други страни, добави кметът. Както увериха и представителите на туристическия бранш, целта е Банско да защити реномето си на Зимна столица на Балканите, като предлага най-доброто съотношение между цени и качество на услугите.


Скицентър "Банско" отвори на практика "врати" на 1 декември, когато заработи кабинковата въжена линия, а се очаква новият зимен и скисезон да продължи до 17 април.


Вече 400 са оръдията за изкуствен сняг в скизона "Банско" и част от тях помогнаха да се натрупа достатъчно снежна покривка на писта "Томба" над Бъндеришна поляна, която и утре по традиция ще бъде арена на първите демонстративни спускания на старта на сезона, съобщи Иван Обрейков, маркетинг-мениджър на скизоната в Пирин над Банско от дружеството-концесионер "Юлен".


По думите му 95% от пистите в скизоната на пиринския курорт вече разполагат с инсталации за изкуствен сняг. Преди началото на новия скисезон завърши и подмяната на стария триседалков лифт, който върви от Шилигарника в посока Платото и връх Тодорка, добави Обрейков. Той е сменен с шестседалков лифт - модерно съоръжение от последно поколение, който е много по-бърз, надежден и сигурен. На всички останали съоръжения е направена необходимата профилактика, информира Иван Обрейков.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed