26 Апр. 2024

Вие сте тук

От 1 юни тръгват проверки за тютюнопушене по заведенията

30.05.2012

Частни партита, наргилета, клубове на пушача – това са само част от идеите, които хрумват на ресторантьорите след въвежданетона забрана за пушене на обществени места със Закона за здравето, обнародван в Държавен вестник.

„Стандарт“ цитира шефа на дирекция "Обществено здраве" в здравното ведомство Димитър Димитров, според когото подобни идеи няма да спасят нито пушачите, нито собствениците на заведения. Забраната трябва да се спазва, ако обектът има лиценз за обществено заведение, дори когато в него се провежда частно парти.

Вестникът пише, че голяма част от нощните клубове са разпратили съобщения до своите редовни клиенти, че за тях забраната няма да важи, тъй като ще поемат глобите. Ако е едноличен търговец - за първо нарушение санкцията стъпва на 1500 лева, а за второ - от 1500 до 3000 лева. За юридически лица пък при повторно нарушение глобата може да скочи и на 10 бона.

 

„Монитор“ цитира председателя на БХРА Благой Рагин, според когото негови колеги проверяват дали е може да се ползва наргиле. Радикалната забрана за тютюнопушене в заведенията се въвежда в най-неподходящия момент, категоричен е Рагин. Според него проблемът засяга още отсега собствениците на градски хотели и заведения и във вътрешността на страната.

 

От 1 юни тръгват проверките за тютюнопушене. Според здравното министерство проверяващите ще са безкомпромисни и ще налагат солени глоби на всички, които не спазват забраната.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed