24 Апр. 2024

Вие сте тук

От Европа до Азия за 15 минути през новия тунел Евразия

07.10.2016

Тунелът под Босфора ще свързва европейския и азиаткия бряг

 

 

Усилена работа кипи по гигантски транспортен проект в Истанбул - тунелът Евразия, който ще свързва европейския и азиатския бряг на града под Босфора. Пускането в експлоатация на транспортната артерия се планира за 20 декември т.г. и се работи на денонощен 24-часов режим под и над земята.


Тези дни привърши асфалтирането на тунела. Той ще бъде с дължина 14,6 км, а тръбите са на дълбочина 106 метра. Капацитетът на тунела ще бъде 100 000 моторни превозни средства (МПС) дневно.


Според специалистите, с пускането в експлоатация на тунела Евразия, разстоянието от Казлъчешме /точката на европейския бряг на мегаполиса /до Гьозтепе/на азиатския бряг/ ще отнема 15 минути вместо досегашните 100 минути.


По трасето ще има връзки с метролиниите и метробусните линии, свързващи пристанището Йени Капъ и ключовите точки Сарайбурну, Саматия и с летището на азиатския бряг на Истанбул "Сабиха Гьокчен".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще мине пръв по новия тунел Евразий, който предстои да бъде открит на 20 декември т.г., съобщи английското издание на турския вестник Сабах.

 

Новият турски мегапроект е тунелът Евразия, който ще се свързва двата континента ище се сложи край на дългите опашки от МПС-та на фериботите между Еминьоню и Харем-Гебзе.  Той ще осигури и бързо безпроблемно движение на моторни превозни средства от Истанбул до селищата в азиатската част на Турция, отбелязват експертите.


Новият тунел Евразия се определя като спасителен за изключително натоварения трафик на Истанбул. Местни анализатори отбелязват, че въпреки негативите, които нанесе опитът за преврат на 15 юли, в Турция продължава реализацията на жизненоважните проекти на турското правителство, между които е тунелът Евразия.


Изпълнението на проекта започна през 2011 г., като са инвестирани 1 млрд. 250 млн. долара. В строителството на тунела участват турски и южнокорейски фирми.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed