28 Март 2024

Вие сте тук

От днес Рига и Умео са културни столици на Европа

17.01.2014

С богата програма от прояви днес Рига встъпва в ролята на Културна столица на Европа за 2014 г. Другият град, удостоен със същата чест за тази година е шведският Умео.


Днес жителите и гостите на латвийската столица ще станат свидетели на няколко специално подготвени културни и развлекателни мероприятия, а за цялата година там са предвидени над 200 подобни прояви, предаде ИТАР-ТАСС.


Едно от централните събития в днешния ден ще бъде т.нар. Верига на приятелите на книгата, в която латвийците ще си предават от ръка в ръка книги от старата сграда на Националната библиотека до новата. Маршрутът на веригата ще премине през Стария град.
Официалното откриване ще бъде с Вагнеровата опера "Риенци" в Националната опера, на който спектакъл са поканени високи гости от чужбина. На централния площад в Рига са разположени множество павилиони, в които ще има музикални изпълнения, театрални постановки и кинопрожекции. В сградата на автогарата ще се състои концерт от произведения на Йохан Себастиан Бах.


За вечерта са предвидени мащабни светлинни и пиротехнически представления, както и заключителният етап от "шампионата на огнените скулптури". До след полунощ ще продължи заключителния за откриването концерт с участието на изтъкнати латвийски изпълнители на класическа, народна и поп музика.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed