20 Апр. 2024

Вие сте тук

Отменят разрешението за строеж в Несебър

04.01.2013

С решение от днес се отменя разрешението за строеж в кв. „Черно море“, гр. Несебър, местност Кокала, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя представи резултатите от направената от Дирекцията за национален строителен контрол проверка.

 

Според тях разрешението е издадено в нарушение на разпоредбите на Закона за устройство на територията. Не е изготвен технически проект за целия обект. За някои части от него има разработен идеен проект, за други липсва дори такъв, уточни началникът на ДНСК Милка Гечева.

 

На някои от страниците на разрешението липсва подписът на главния архитект на община Несебър. Има и такива с липсващ печат на общината, каза още министър Павлова. Тя допълни, че проектът на инвеститора не включва довеждаща и техническа инфраструктура за бъдещите постройки. Така предвидените за изграждане по проект 122 жилищни сгради не биха били снабдени с електричество, питейна вода и канализация.

 

Посочените обекти са включени в първите четири от общо 11 етапа на строителство върху 29-те декара в местността. Подробният устройствен план за тях е одобрен от Общинския съвет на Несебър през август 2007 г. Тогава е  издадено и разрешението за строеж. Това е станало в рамките на само за три дни, каза министър Павлова.

 

На длъжностните лица, допуснали нарушение, ще бъде наложено административно наказание и глоба в размер на между 1000 и 3000 лв.

 

Регионалният министър съобщи, че днес министър-председателят Бойко Борисов е сезирал главния прокурор за констатираните от ДНСК факти. Той е поискал да бъдат проверени всички разпоредителни сделки с държавна и с общинска собственост от 2004 г. досега. Ще бъде направена проверка и на издадените разрешителни по тези сделки от държавните и общинските органи, допълни министър Павлова.

 

По разпореждане на премиера вече сформирах работна група, която още днес започна да преглежда законите, регламентиращи строителство в защитени зони и територии, включително и върху дюните, посочи тя.

 

Също по негово разпореждане ще бъдат създадени три регионални комисии в областите Бургас, Варна и Добрич. Те трябва да проверят дали там има строежи на аналогични терени, съобщи министър Павлова.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed