19 Апр. 2024

Вие сте тук

Отличиха гърменския чинар в Брюксел

31.05.2011

Мария Софтова (в средата) с евродепутатите Мария Неделчева и Кристиян
Вигенин.

Гърменският чинар, който се класира на второ място в международния конкурс Европейско дърво на годината беше отличен на официална церемония в Брюксел, съобщиха от фондация „ЕкоОбщност” . Почетната грамота беше връчена на 17-годишната Мария Софтова от с. Гърмен, обл. Благоевград, която номинира дървото за участие в българския конкурс „Дърво с корен” и по този начин направи възможно участието му и в Европейско дърво на годината.

Конкурсът “Дърво с корен” беше организиран за първи път в България от Фондация „ЕкоОбщност” през 2010 г. и в него се включиха 180 номинации на дървета от цялата страна. В гласуването своя вот подадоха близо 6 000 души, като избраха за победител 600-годишния чинар в с. Гърмен. Така той получи правото да участва в международния конкурс Европейско дърво на годината, заедно с националните победители на още четири държави – Румъния, Унгария, Чехия и Словакия.

Голямата награда в международния конкурс спечели липата от с. Леличени, Румъния, която събра общо 23 000 гласа в онлайн гласуването. Гърменският чинар остана на второ място с 18 000 гласа.

Церемонията по награждаването в Брюксел се проведе със съдействието на Международния съюз за защита на природата (IUCN), който предостави за целта своята сграда в европейската столица. Освен представители на организаторите и номиниращите, на церемонията от българска страна присъстваха евродепутатите Мария Неделчева и Кристиан Вигенин, както и г-жа Светлана Жекова, съветник по въпросите на околната среда към Постоянното представителство на България към ЕС.

Инициативата Европейско дърво на годината е организирана по идея на Фондация “Партньорство” – Чехия, с подкрепата на Държавния фонд по околна среда и Министерството на околната среда на Република Чехия и под патронажа на еврокомисаря по въпросите на околната среда Янез Поточник. Тя се зароди като продължение на чешкия конкурс “Дърво на годината”, който се провежда в страната вече 10 години.

На 22 април тази година започнаха номинациите за българския конкурс „Дърво с корен 2011”. Победителят в него ще представи страната ни в Европейско дърво на годината 2012. Този път конкуренцията ще бъде още по-голяма, тъй като се очаква присъединяването на Полша, Ирландия и Франция към инициативата. Номинациите за ‘Дърво с корен 2011” приключват на 31 август 2011 г.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed