29 Март 2024

Вие сте тук

Отворено писмо на БТК

15.06.2016

 

Недопустимо е преекспонирането на отделни случаи и проблеми, които  нанасят вреда на целия български туризъм. Това се посочва в отворено писмо до българските медии и браншовите организации в туризма, подписано от председателя на Камарата Стон Лазаров.

 

Travel&Hospitality Experts публикува пълния текст на писмото:

 

„Българска туристическа камара е силно обезпокоена от негативните репортажи и публикации, които зачестиха в националните медии и успешно се препечатват от медиите на някои конкурентни държави. С годините наслоявани проблеми, изведнъж се изваждат като непреодолими пречки точно в началото на активния летен сезон.

 

Във връзка с временната забрана за къпане на „Офицерски” плаж във Варна, имаме уверенията на месните и държавни институции, че са предприети всички необходими мерки за осигуряване чистотата на плажната ивица, поверена за стопанисване на българския туристически бранш.

 

Считаме за абсолютно недопустимо един отделен случай да бъде преекспониран в публичното пространство по този начин. За нас е неразбираемо защо водеща новина в родните ни медии е, че в България се намират едни от най-мръсните плажове. Важно е да се прави и разлика между управлението и грижите за чистота на отделни плажове и курорти.

 

България има 11 плажа, отличени със „Син флаг”. Факт, който бе отразен и от българските медии. Синият флаг е доказателство, че чистотата и сигурността на българските плажове и пристанища са оценени не само у нас, но и на световно ниво. Убедени сме, че престижното отличие ще постави тези плажове на челните места в предпочитанията на чуждестранните и българските гости.

 

В момент, в който България има всички перспективи да реализира изключително успешен летен сезон, поведението на българските медии сякаш не е национално отговорно. От публикациите и репортажите се разбира, че Черноморието ни не е чисто и безопасно, а това определено не е начинът, по който ще привлечем чуждестранните гости. Още повече, че това не отговаря на истината. Работим в пълно взаимодействие с институциите и сме предприели необходимите действия, за да гарантираме нормалното протичане на летния сезон.

 

Предварителните заявки показват, че рекорден брой туристи ще посетят страната ни и само от общите ни усилия зависи успешното и нормално протичане на Лято 2016. Искаме да осигурим приятен и спокоен престой на всички хора, които са избрали българското Черноморие за своята ваканция.

 

Нека го направим заедно и страната ни да бъде предпочитаното място за почивка! България го заслужава!

 

Очакваме към нашия апел да се присъединят всички обществено ангажирани браншови организации в туризма.

 

инж. Стоян Лазаров

Председател на УС на БТК"

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed