29 Март 2024

Вие сте тук

Отбрани американски вина представени в Археологическия музей

01.07.2010

THExperts

Лозя в Напа Вали

Вина от известни американски изби дегустираха познавачи и любители на виното снощи. Пет български компании- най-големи вносители на американско вино, участваха в дегустация, организирана от Департамента по земеделие към Посолството на САЩ в Археологическия музей в София.

Доминираха вината от Калифорния, но имаше и вино от щат Вашингтон. Гостите опитаха вина от известни изби като Sequana, Hess Collection, Merryvale, Joseph Phelps, Chateau Ste. Michelle, Columbia Crest, Stag's Leap, Rocky Creek, Sunset Creek, както и вината на кинорежисьора Франсис Форд Копола (от едноименната изба Coppola в Калифорния).

На дегустацията присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова, депутати и общественици.

Посланикът на САЩ в България Н.Пр. Джеймс Уорлик отбеляза специално качествата на калифорнийското вино. Идеята е да се покажат пред българска публика някои от най-добрите вина, произвеждани в страната му, каза той. Надеждата му е да има повече американски вина на българския пазар. Очакванията са те да намерят тук своите почитатели.

Според посланик Уорлик за последните 20 години стойността на износа на вино от страната му е нараснала от 35 млн. долара през 1986 година до рекордните 808 млн. долара през 2004 г.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed