29 Март 2024

Вие сте тук

Опростяват наемането на непълнолетни на работа в туризма

12.02.2015

Младежите, които са навършили 16-годишна възраст, ще могат да се наемат при облекчени условия в туристическия сектор. Мерките за това ще бъдат координирани от министерствата на туриззма и на труда и социалната политика. За това вече са се договорили ръководителите на двете ведомства Николина Ангелкова и Ивайло Калфин, съобщи пресцентърът на туристическото министерство.

Очакванията са това да се отрази положително на туристическия бизнес, тъй като сезонният характер на отрасъла  позволява младите хора да работят, без да се нарушава учебният им процес.


Министър Ангелкова е представила и един от въпросите, поставен от бранша по време на посещението й във Варна и Бургас през миналия месец - какви са условията, при които чуждестранни студенти могат да изкарат стаж в туристическия сектор.


Вицепремиерът Калфин е уверил, че за гражданите от страните членки на Европейския съюз няма никакви административни трудности и те могат свободно да бъдат наети на работа.


Двамата министри ще си сътрудничат и за създаване на условия за подобряване на професионалното обучение на кадрите в туризма.

 

На срещата са били обсъдени и възможностите за сътрудничество по програмата "Клио". Николина Ангелкова е предложила туристическият бранш да участва по-активно в целия процес, като се предвижда преминалите обучение да бъдат ангажирани в конкретни фирми.


Целта на програмата "Клио" е осигуряване на заетост и социална интеграция на безработни чрез откриване на работни места. През 2015 г. тя ще бъде насочена и към сферата на туризма, като потенциалните кандидати ще могат да придобият професионална квалификация като екскурзоводи и аниматори, посочват от пресцентъра на министерството на туризма.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed