18 Апр. 2024

Вие сте тук

Ода за шоколада между два празника

08.07.2012

Колко са празниците на шоколада? Нека да видим. Световният ден на шоколада е след броени дни, на 11 юли, когато цялата планета отбелязва раждането на това лакомство. В Европа, макар и неофициално, се отбелязва и 7 юли, когато какаовите зърна за пръв път достигнали бреговете на Стария континент. В САЩ пък са си определили цели два национални „шоколадови дни“ - 7 юли и 28 октомври.

Но, както се казва, колкото повече, толкова повече. Макар че, разбира се, не е добре да се прекалява с празненствата, защото 100 грама шоколад са цели 234 ккал!

Идеята да се обяви 11 юли за световен ден на шоколада принадлежи на французите. Именно във Франция през 1995 г. за пръв път са организирани масови тържества. Не е учудващо, че инициативата идва от Франция, а не от Швейцария или Белгия например. Причината е, че макар и какаовите зърна да са донесени в Европа през 1550 г., триумфалното шествие на шоколада по света започва през 1615 г., когато той превзима кралския двор на Франция.

За по-малко от 20 години празникът на шоколада добива популярност в много други европейски държави като Германия, Италия и Швейцария.

Малко история

Откриватели на шоколада са ацтеките, които го наричали „храна на боговете“. Те приготвяли от какаовите зърна питие, в което добавяли люти подправки. „Наследник“ на някогашната напитка е днешният шоколад с чили, както и огненото какао, което напоследък става все по-модерно.


Какаовите зърна били част от плячката на конкистадорите при превземането на Мексико, след което ги пренесли в Европа. Те ги оприличавали на „черно злато“ и ги използвали за укрепване на силите и издръжливостта.


До края на 18 век шоколадът бил познат на Стария континент в течно състояние. Едва през 1842 г. се появява първото твърдо шоколадово блокче, приготвено от Джон Кадбъри, а по-късно швейцарецът Даниел Петер добавил към сместа мляко, създавайки популярния днес млечен шоколад.

Известни умове на Европа смятали шоколада за афродизиак. За дамите той бил ненадминато удоволствие, но не само. Мадам Помпадур например била сигурна, че само шоколадът може да предизвиква страстта й. Дори майка Тереза, казват, обожавала шоколада.

Празникът

Шоколадови фестивали, интересни конкурси и изложби са само част от проявите, които се организират по света в чест на празника. В навечерието му в Перу например бе организиран един от най-големите Салони на шоколада в света. Ресторанти и кафенета предлагат тематични шоколадови менюта, а шеф-готвачите се стараят специално за този ден да зарадват посетителите си с фирмени шоколадови ястия.


Повече четете в следващия брой на THExperts

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed