01 Май 2024

Вие сте тук

Общините Симитли и Карбинци създадоха трансгранична туристическа асоциация

12.11.2012

Трангранична туристическа асоциация учредиха Симитли и македонската община Карбинци, съобщи БТА, позовавайки се на общинската управа в Симитли.

 

Кметовете на двете общини Апостол Апостолов и Васил Богдански са подписали официално документа, който дава нови възможности за развитието на туризма от двете страни на българско-македонската граница. Подписите си под учредителния протокол са сложили и представители на бизнеса, културни дейци, общественици, браншови организации от общините Симитли и Карбинци.

 

Трансграничната туристическа асоциация е резултат от осъществяването на проекта "Туризмът - нашето общо бъдеще от Струма до Брегалница", поясниха от община Симитли. До този момент партньорите от българската и от македонската община са проучили природните, културните и историческите забележителности на своите територии, организирани са обучения и обмяна на опит между представители на бизнеса и предприемачи от двете общини за създаване на общ туристически продукт. Същността, целите, задачите и постигнатите резултати при осъществяване на проекта са били представени на международен форум в Симитли. В изпълнение на проекта се извършва и реконструкция на градския парк в Симитли. Подготвена е и "Програма за развитие на туризма в трансграничния район между общините Симитли и Карбинци 2012-2016 г." Проектът "Туризмът - нашето общо бъдеще от Струма до Брегалница" се финансира по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Македония.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed