19 Май 2024

Вие сте тук

Община Несебър отпразнува Трифон Зарезан по стара българска традиция

15.02.2012

 

Снимка: Image advertising

 

Община Несебър отпразнува Трифон Зарезан по стара българска традиция, с подрязване на лозето. Кметът на Несебър Николай Димитров, председателят на земеделска кооперация Несебър Стайко Гургов, заместник кметове, жените от група „Българка” към Читалище „Яна Лъскова” и много граждани се събраха на лозовия масив и изпълнеха ритуала, както повелява традицията. Пръв лозето подряза Стайко Гургов, а след това и градоначалникът Николай Димитров, който пожела на всички лозари, винари и кръчмари, много здраве, богата реколта и берекет.

 

Малко по-късно с Гюльовца побра в себе си стотици любители на домашното вино, които бяха дошли да отпразнуват второто издание на Празника на домашното вино. Този културен продукт, беше създаден от Община Несебър миналата година, а целта е по атрактивен и забавен начин да представя и утвърждава на пазара местното производство на вино.

 

Общо 12 винопроизводителя от различни съставни селища на община Несебър представиха своите нови реколти и най-различни бели и червени вина. Дванадесетте вида вино, бяха дегустирани от специална комисия, която трябваше да определи кое от тях е най-доброто. След дълъг размисъл, те поставиха на първото място виното на Валентин  Колев, който беше провъзгласен и за цар на лозето, според традицията на Трифон Зарезан. Грамотата му беше връчена от кмета на Община Несебър Николай Димитров.

 

„Когато се зароди идеята да създадем този празник, една от целите ни беше, той да бъде повод хората да се събират и веселят заедно, като едновременно с това да покажат своите качества в правенето на домашно вино. Вече за втора поредна година виждам толкова много хора тук и се радвам, че нашата цел е изпълнена, защото само сплотени и обединени можем да продължим напред и да преодолеем всяка една трудност.” – сподели Николай Димитров.

 


Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed