19 Апр. 2024

Вие сте тук

Обществени перални – опасни за здравето

15.05.2012

Пререгистриране на всички фирми, които се занимават с перална дейност и химическо чистене поискаха от новосъздадената Асоциация за промишлено пране. Организаията обединява 12 големи фирми от бранша.

 

Причината е, че според членове на асоциацията много обществени перални и пунктове за химическо чистене са опасни за здравето. Според заместник-председателя й Иван Мидюров много от тях не спазват елементарни принципи и смесват чисто с мръсно пране. Специално при болничното бельо това води до сериозни рискове от зараза за пациентите, каза той.

 

От асоциацията са изпратили сигнал до министерствата на здравеопазването и на финансите, НАП и КЗК за за многобройните нарушения. Част от фирмите създават нелоялна конкуренция, като подбиват цените. Това се прави чрез неиздаване на фактури, укриване на осигуровки и данъци, включително и на ДДС.

 

От асоциацията съветват, ако ползвате услугите на перални стопанства, да проверите дали прането на хотела не се смесва с прането от болнични заведения. Това крие потенциален риск от внасяне на болнични зарази в хотела.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed