26 Апр. 2024

Вие сте тук

Обучение по руски език за професионалистите в туризма предлага програма

23.06.2016

Докато пътува в метрото към работното си място в луксозен софийски хотел, Иван не си губи времето. Вместо да сърфира из мрежата, той гледа на мобилния си телефон видеоматериал,  свързан с резервирането на хотелска стая по телефона. При това на руски език. Иван работи в отдел „Резервации“ от няколко месеца и все повече навлиза в тънкостите на професията. Обажданията на клиенти, говорещи руски обаче го ужасяват, защото е от поколението, което в училище не е изучавало този език, а получените впоследствие познания са крайно недостатъчни за успешна комуникация с клиенти. С помощта на новата програма обаче той се надява да запълни празнотите и да получи още едно конкурентно предимство пред колегите си.

 

Сцената е хипотетична, но илюстрира реален проблем в българския туризъм.  По данни на официалната статистика през 2015 г. страната ни посрещна 484,4 хил туристи от Русия. Заедно с тези от други рускоговорящи страни броят нараства до близо 1 млн души.

 

Служители в отдели за резервация и рецепция в хотелите, връзки с гостите, аниматори, сервитьори, бармани, промоутъри, персонал в СПА центрове и много други – всички те трябва да имат поне елементарни познания по руски език, за да могат да общуват с гостите, казват хотелиери.

 

Решение на проблема предлага нова програма, която бе представена наскоро в Университета за национално и световно стопанство /УНСС/ по време на заключителна конференция по международния проект „Ретур“. Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Европейската комисия, ключова програма К2, и се изпълнява от консорциум от шест европейски държави – Италия, България, Испания, Франция, Гърция и Ирландия. Целта му бе да разработи, въведе и валоризира програма за обучение по руски език, насочена към работещите в сектора на туристическото обслужване.

 

Участниците в конференцията бяха приветствани от доц. д-р Миланка Славова, зам.-ректор по обучението в ОКС „бакалавър“ и продължаващо обучение. Тя оцени огромната работа по проекта, постигнатите същностни характеристики и приложни резултати. Целта на проекта „Ретур“ е да представи учебен курс, насочен към изграждане на комуникативни умения при учащите и практическо овладяване на руски език на ниво А2 от Общата европейска референтна рамка за езиците (ОЕЕР) за работещите в сферата на туристическото обслужване, изтъкна доц. Славова. Разработените материали представляват интерес и за по-широката аудитория, отбеляза тя.

 

Благодарение на УНСС имахме възможност да бъдем партньори по този много важен проект, очерта постигнатото Румен Стоилов, член на УС на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

 

Продуктът ще е полезен както за студенти и работещи в туристическия бранш, така и за ученици от средните специализирани училища, посочи главният експерт по руски език в Министерството на образованието и науката д-р Стоянка Почеканска. Тя изтъкна и пълното одобрение на резултатите от проекта, потвърдени на последните международни форуми по руски език.

От името на представителството на Россотрудничество Кирил Воронков,  ръководител на направление „Руски език, образование и наука” в Руския културно-информационен център, се спря на предимствата и приложението напроекта.  

 

Проекта „Руски език в сферата на туризма“ очерта, която направи обзор на учебните ресурси (съчетание на традиционни и интерактивни методи).

 

Курсът „Ретур“ представлява иновативен ресурс за обучение по руски език за възрастни, работещи в сферата на туристическото обслужване: ресторантьорството, хотелиерството и търговията на дребно, посочи ст. преп. д-р Антония Пенчева, ръководител на проекта и научен секретар на катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“ в УНСС. В задачите на курса влизат овладяване на основната лексика по тематичните раздели: В хотела, В ресторанта, В магазина, усвояване и употреба на важни граматични конструкции, както и придобиване на основни познания за културата на общуване с рускоезични туристи (овладяване на нормите на руския речев етикет и културата на общуване), допълни тя.

 

Според нея курсът е подходящ за различни форми на обучение: самостоятелна (има разработено електронно приложение за Андроид), дистанционна с помощта на преподавател или в учебна група. Създадени са ръководства за използването му за самообучаващи се и за преподаватели.

 

Той може да се използва ефективно при изучаването на руски като втори език от студенти от  туристически специалности от различни висши училища в страната, така и от колежите и гимназиите по туризъм.

 

Материалите на курса са предоставени за свободен достъп на интернет страницата на проекта www.russian-for-tourism.eu, както и на специалния канал в YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCLn6xjVtH88T1aje6TLE0Dg/playlists. Те са достъпни на английски, френски, испански, италиански, гръцки и български език.

 

Хотелиери, ресторантьори, туроператори и браншови организации, които биха  искали да обучат служителите си, могат да се свържат със ст. преп. д-р Антония Пенчева, от която могат да научат повече подробности за предлаганите възможности.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed