02 Май 2024

Вие сте тук

Облекчаване на визовия режим ще увеличи броя на туристите от ОНД, смятат чужди дипломати

18.02.2011

Украинските туристи, които посещават всяка година България, са около 70-80 хиляди, а опростяването на процедурите за издаване на визи е причина през последната година броят им да се увеличи с 30 процента. Това заяви на пресконференция в Банско украинският посланик Виктор Калник. Според него отпадането на визовия режим би довело до тройно увеличение на туристите от Украйна.

Посланикът на Украйна, заедно с посланика на Азербайджан Емил Каримов, на Беларус - Вячеслав Качанов, на Молдова - Александру Пригорски, и управляващия посолството на Казахстан у нас Темиртай Избастин посетиха днес Банско.

Дипломатите се срещнаха и разговаряха с кмета на общината Александър Краваров, с експерти отместната администрация и с представители на туристическия бизнес в курортния град. Обсъдени бяха възможностите за съвместни прояви в сферата на културата, спорта и туризма, за инвестиции в района. В срещата участва и проф. Захари Захариев от фондацията "Славяни".

Главната причина, за да избягват украинските туристи България като дестинация, са визите, посочи украинският посланик. Втората причина според него е качеството на обслужването, но нещата се развиват към по-добро и това важи и за зимните, и за летните курорти, отбеляза Виктор Калник. Той смята, че Банско може да привлече украински туристи с пробив в информационен план, защото украинците знаят малко за зимните курорти в България.

Посланикът каза, че има интерес от страна на бизнеса в неговата страна към пазара на недвижими имоти, към хазартния бизнес, към търговията със зърно и хранителни продукти. Той предаде на кмета на Банско и на домакините списък на десетте най-големи украински туроператорски фирми, както и указания за това как може да се организира бизнес в Украйна. Виктор Калник каза още, че около 250 000 етнически българи живеят в Украйна, в районите на юг, където може да се развива туристически бизнес.

Посланикът на Азербайджан Емил Каримов заяви, че неговата страна има интерес за развитие на отношенията с България в различни сектори на икономиката, в т.ч. селското стопанство и туризма. През последните години правителството на Азербайджан отделя сериозно внимание на развитието на зимните курорти и в този смисъл той определи като много полезно посещението в Банско и сътрудничеството с този водещ български курорт.

Посланикът на Беларус Вячеслав Качанов също изказа увереност, че инициативи и срещи като днешната в Банско ще помогнат да се предизвика интересът на туроператорите от Беларус, независимо, че по-популярни сред неговите сънародници са летните отколкото зимните курорти. През 2010 г. България са посетили 43 000 беларуски туристи, или с една трета повече от 2009 г. Това според Качанов се очертава като тенденция, а потенциалът не е малък. Като любопитен той посочи факта, че 40 градове в Беларус са побратимени с български.

Не мога да се похваля с голям брой посещения на казахстански туристи в България, но отношенията ни са много добри, каза управляващият посолството на Казахстан у нас Темиртай Избастин. Той отбеляза голямото разстояние между двете страни - повече от 6000 км, и липсата на директна връзка. Въпреки това има ръст в туристическия обмен.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed