28 Март 2024

Вие сте тук

НП "Централен Балкан" отбелязва 20-та си годишнина

17.09.2011

 Национален парк „Централен Балкан" отбелязва днес  20-та си годишнина, съобщиха от парковата дирекция.  Честванията са  в местността Костина край тетевенското село Рибарица. Участниците в честването ще имат възможност да посетят националния парк и неговия резерват „Боатин" с пешеходен преход по маршрута Костина - Кордела, финална част от ежегодния Национален туристически поход „По стъпките на Георги Бенковски".

В празника ще се включи и Нона Караджова, министър на околната среда и водите. Очаква се да присъстват и посланици на страни, които са допринесли за развитието на парка, еколози, учени и изследователи, участвали в процеса на създаването и устойчивото управление на националния парк през годините.

Парк "Централен Балкан" е обявен със заповед на министъра на околната среда на 31 октомври 1991 г. В съответствие с действащото законодателство е обявен за Народен парк. Законът за защитените територии от 1998 г. определя "Централен Балкан" като парк с национално значение. На 15 октомври 1999 г. паркът е прекатегоризиран в Национален парк и е един от трите български национални парка. Тази класификация съответства на Категория II защитени територии на Международния съюз за опазване на природата и природните ресурси (IUCN).

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed