Датският ресторант "Нома" на младия готвач Рене Реджепи за трета поредна година е най-добрият на планетата, според класация на британското списание Restaurant Magazine, предадоха световните агенции. В класацията са включени 50-те най-добри ресторанта по света.
Главният готвач на "Нома" Рене Реджепи, чийто баща е албански имигрант от бивша Югославия, готви с натурални продукти от страни от Северна Европа. Там могат са се опитат морски таралежи с копър, задушен мозък с мариновани зеленчуци, говеждо задушено с круша и много други.
Въпреки че е признат за най-добър в света, ресторантът и тази година на може да получи три звезди "Мишлен" в гида за 2012 г.
Испания има два ресторанта сред първите пет - "Ел Селер де Кан Рока" (Херона), класиран на второ място, и "Мугариц" (Сан Себастиен) на трето, както и още един ресторант - Арзак, поставен на 8-о място в първата десятка. Главният готвач на последния Елена Арзак наскоро бе обявена за най-добрата жена-готвач в света
На четвърто място е класиран бразилският ресторант "Д. О. М." в Сау Паулу, а на пето италианският "Остериа Франческана" в Модена .
"Д. О. М.", чийто готвач е Алекс Атала, който вече се изкачи с 11 места миналата година, достигайки до 7-о, тази година бележи още по-голям напредък с четвъртото си място.
Британският дебютант Dinner by Heston Blumenthal и нюйоркският ресторант Eleven Madison Park също влязоха в първата десятка.
Ресторантът на френския готвач Пиер Гарен отбелязва 10 поредни години в класацията и това "е единственият ресторант, който се радва на такава постоянна популярност", се посочва в комюникето на британското специализирано издание.