20 Апр. 2024

Вие сте тук

"Нома" - отново номер 1 в света

02.05.2012

Датският ресторант "Нома" на младия готвач Рене Реджепи за трета поредна година е най-добрият на планетата, според  класация на британското списание Restaurant Magazine, предадоха световните агенции. В класацията са включени 50-те най-добри ресторанта по света.

 

Главният готвач на "Нома" Рене Реджепи, чийто баща е албански имигрант от бивша Югославия, готви с натурални продукти от страни от Северна Европа. Там могат са се опитат морски таралежи с копър, задушен мозък с мариновани зеленчуци, говеждо задушено с круша и много други.  

Въпреки че е признат за най-добър в света, ресторантът и тази година на може да получи три звезди "Мишлен" в гида за 2012 г.

Испания има два ресторанта сред първите пет - "Ел Селер де Кан Рока" (Херона), класиран на второ място,  и "Мугариц" (Сан Себастиен) на трето, както и още един ресторант - Арзак, поставен на 8-о място в първата десятка. Главният готвач на последния Елена Арзак наскоро бе обявена за най-добрата жена-готвач в света

 

На четвърто място е класиран бразилският ресторант "Д. О. М." в Сау Паулу, а на пето италианският "Остериа Франческана" в Модена .
"Д. О. М.", чийто готвач е Алекс Атала, който вече се изкачи с 11 места миналата година, достигайки до 7-о, тази година бележи още по-голям напредък с четвъртото си място.

 

Британският дебютант  Dinner by Heston Blumenthal и нюйоркският ресторант Eleven Madison Park  също влязоха в първата десятка.

Ресторантът на френския готвач Пиер Гарен отбелязва 10 поредни години в класацията и това "е единственият ресторант, който се радва на такава постоянна популярност", се посочва в комюникето на британското специализирано издание.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed