29 Март 2024

Вие сте тук

Нов проект връща блясъка на вила "Армира"

09.05.2013

Проектът е на стойност 1 771 594,68 лв. и е финансиран от Оперативната програма „Регионално развитие“

 

„Армира“, този прекрасен театър на паметта, е нещо изключително, нещо, което ще допринесе за просперитета на община Ивайловград и целия регион. Реставрация, насочена към бъдното на този райски кът на България и Европа, част от Родопа, родината на боговете на траките, на Орфей – великият певец на античността". С тези думи, арх. Юлий Фърков, автор на проекта за реставрация, се обърна към участниците и гостите на церемонията по откриване на проект Антична вила „Армира“, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ и съфинансиран от Европейския съюз чрез ЕФРР и Националния бюджет на Република България. Той и екипът изследователи посветиха проекта за реставрация, експониране и ревитализация  в памет на доц. д-р Янка Младенова от Националния археологически институт към БАН, археологът, благодарение на който през 1964г. е спрян първоначалният план за строеж на язовир Ивайловград, с което става възможно запазването на римската вила за поколенията.

 

Според кмета на общината Диана Овчарова само за почивните дни границата са преминали над 12 000 души.  500 от тях са отделили време, за да се насладят на красотата на нашата гордост – античната „Армира“, а това е в пъти повече, отколкото за предишни периоди, каза тя. Инвестицията в областта на туризма, опазването на културно-историческото наследство и в съхранението на паметниците на културата, е инвестиция в бъдещето, инвестиция с огромен потенциал и възвръщаемост, посочи в заключение г-жа Овчарова.

 

По време на пресконференцията бях представени основните дейности по проекта и избраните изпълнители, отговорни за реализирането им: ДЗЗД "Армира 2013" – строително-монтажна работа, ДЗЗД „Графити“ – публичност, строителният надзор – „Радев-06“ ЕООД и „Резидент 05“ ООД – авторски надзор. 

 

Общата стойност на проекта е 1 771 594,68 лв. Той стартира през ноември 2011 г. и трябва да приключи през ноември 2013 г. Ръководител на целия проект е доц. -р Гергана Кабакчиева от Националния археологически институт и музей – БАН. Реализацията му е продължение на водената от Община Ивайловград политика на дългосрочно планиране. Успешното изпълнение на проекта ще развие конкурентноспособността на природните и културно-историческите атракции и свързаната с тях инфраструктура на територията на общината, които ще допринесат за превръщането на района в предпочитана туристическа дестинация.

 

Вила „Армира“ е уникален образец на римската провинциална архитектура и изкуство на Балканите със световна значимост. Нейната планова схема, пищна мраморна украса и оригинални подови мозайки (над 400 кв.м и почти 3000 мраморни фрагмента), я превръщат в най-богатия разкрит по нашите земи частен дворец от началото на хилядолетието. Тя е построена  през втората половина на I в. сл.Хр. от виден тракийски аристократ, като център на голямо поземлено владение в долината на р. Армира. На площ от 3 600 кв.м, сред красива градина, се е издигала внушителна двуетажна жилищна сграда с панорамна тераса, вътрешен и външни басейни и значителен брой различни помещения. Вилата е единствената, в която са открити всички известни разновидности на свастиката, древен санскритски символ на щастието и късмета. „Армира“ просъществува до IV в. сл.Хр., когато е опожарена след битката при Хандрианопол (дн. Одрин, Турция).

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed