Сирене „Бурата” със свежи салати и чери домати, Паеля с омар, Стек от говеждо месо - Кобе стил, Австралия и аржентинско говеждо, Пъдпъдък с пълнеж от кестени и манатарки с винен сос и глазирани моркови и разнообразни десерти – това са само част от предложенията в новото меню на Гранд Хотел София.То бе представено снощи пред журналисти от главния готвач на ресторант Shade of Red Жоро Иванов.
„От началото на ноември предлагаме изцяло ново меню и нова винена листа. Менюто е с подчертано средиземноморска линия – акцент е предлагането на цели риби и приготвянето им на ниска температура“, поясни топ-готвачът.
За ценителите на кулинарията ресторантът предлага специална селекция говеждо месо от цял свят - американско говеждо от породата „Блек Ангъс”, австралийско говеждо Уагаю – Кобе стил и аржентиско говеждо бонфиле или рибай стек. Тези видове меса се предлагат на малко места в София и са наистина откритие за ценителите.
Обърнато е внимание и на вегетарианските ястия, които се предлагат с нова концепция - могат да бъдат приготвени индивидуално според желанието на гостите на ресторанта и избора им на съставки.
Главният готвач Жоро Иванов представя три ястия с дивеч в менюто: печено филе от фазан с пълнеж от шам фъстък, медальони от сърна със сос от боровинки и пъдпъдъци с пълнеж от кестени и манатарки.
Слави Райчев – сомелиер на ресторант SHADES OF RED
Ресторант Shades of Red може да се похвали и с ново попълнение – сомелиера Слави Райчев, който представя изцяло нова винена листа. Между 80-те различни етикета в новата винена листа освен разнообразието от класически представители на нов и стар свят, акцент има върху българските вина, селектирани предимно от малки бутикови производители. Предлага се разнообразие от пенливи вина и шампанско, както и различни десертни вина.
Наличието на сомелиер е задължително за всеки ресторант от висока класа, тъй като предлагането на вино изисква умения и познания, които го превръщат почти в наука. Освен избора на вина в листата, присъствието на сомелиер в ресторанта гарантира не само безупречно сервиране на вино, съчетаване със съответното ястие, но и познаването на всички ниско- и високоалкохолни напитки.
С какво бихте консумирали десерта от менюто – шоколадов тарт, десерт с лимонов крем, чийзкейк и шоколадов мус? Със стара тетевенска сливова, ще ви отговори Слави Райчев и наистина ще ви изненада комбинацията на вкусове, която ще опитате.
Слави Райчев е вицепрезидент на Българската асоциация на професионалните сомелиери (БАПС). Завършил е Софийска професионална гимназия по туризъм, преминал е специализация в институт „Алфредо Панцини” Италия, цикъл от курсове и обучения в направление „Основи на сомелиерството”, организирани от БАПС, както и специализиран курс по „Органолептика”, организиран съвместно от Висшия институт по хранително-вкусова промишленост.