19 Апр. 2024

Вие сте тук

Новите технологии правят ресторанта на бъдещето

21.01.2016

Какво трябва да има в кухнята на ресторанта? По подразбиране, това са печки, хладилници,  най-различни уреди – някои специфични, а други – уникални. Според  Майкъл Райт обаче има още едно нещо, без което не можем да си представим ресторанта на утрешния ден – софтуер за автоматизиране на процесите в кухнята, нещо, с което в днешно време разполагат все повече заведения.

 

Израснал в семейство на британски ресторантьори, Майкъл завършва образование в областта на ресторантьорството, а по-късно е собственик и управител на заведение в Портсмут. Натрупал много опит в тази област, впоследствие той го прилага като консултант на компания, която се занимава с предлагането на софтуер за хотели и заведения.

 

Ресторантьорството е в подем, смята Майкъл. Той бе един от основните спикъри в конференция „Ресторантът на бъдещето“, организирана от компания FineDays. В момента във Великобритания има 19 млн възрастни, които се хранят извън дома поне веднъж седмично, което е с 2млн души повече, отколкото през 2014 г.

 

В същото време хората разполагат с по-малко време за посещение на заведения, броят на заведенията става все по-голям, а маржовете – все по-малки, разходите за заплати нарастват, данъците се увеличават, а да се намери квалифициран персонал е все по-трудно, казва Майкъл Райт. Затова конкуренцията е огромна и оцеляват онези, които имат видими предимства. Клиентите са все по-взискателни и имат по-големи очаквания, а когато са недоволни, днес е по-лесно от всякога да ви съсипят репутацията чрез постове във Фейсбук, Трипадвайзор, туитър и др. социални медии.

 

Спомняйки си за годините, когато е работил като ресторантьор, Майкъл Райт споделя трудностите, с които се е сблъсквал. В ресторант със 150 маси и посещаемост от 1000 души дневно винаги може да се случи готвач да загуби поръчката или сервитьор  да забрави част от нея или да я забави. Резултатът е огромни усилия на мениджъра, който трябва да умиротвори ситуацията и да предложи на клиента бонус, който ще го накара да се смекчи.

 

Може ли да се избегне всичко това или е просто мечта за идеалния ресторант? Може, убеден е Майкъл, а ключът към решаването на проблемите са модерните технологии. Съвременен софтуер позволява процесите в кухнята да се оптимизират, заедно с натоварването на персонала, няма забравени, загубени или забавени поръчки, ефективността на работата се повишава, а в крайна сметка – и удовлетвореността на клиентите. С внедряването на новия продукт броят на издадените ястия може да нарасна близо два пъти при 15%-намаление на персонала.

 

Друг програмен продукт позволява да се управляват резервациите и натоварването на масите. Негово предимство е, че когато в пиков час дойдат повече клиенти, отколкото ресторантът може да посрещне, веднага се изчислява след колко време ще се освободи маса. Така, вместо да чакат масата да се освободи, клиентите могат да отидат в съседно заведение за едно питие и да се върнат, когато могат да бъдат настанени. Може и да бъдат снабдени с пейджъри, на които да получат информацията от ресторанта. Според Майкъл Райт използването на този продукт увеличава с 30-40% продажбите заради увеличената интензивност на управление на масите.

 

Още един продукт е предназначен за заведения, където често се сменя персоналът. На специални екрани се показват различните етапи на приготвяне на ястието, като в падащо меню излиза и рецептата с технологичната последователност. Това позволява дори нови готвачи бързо да се ориентират в кухнята, като готвят по-качествено и по-бързо.

 

От компанията правят и одит на заведения, показвайки на мениджърите къде са слабите места и как могат да се оптимизират процесите. Удивително е, че и във Великобритания, и в България проблемите са сходни, казва Майкъл Райт, след като извърши одит на известен столичен ресторант. Затова и рецептите, които работят на Острова, няма как да не проработят и у нас.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed