14 Апр. 2024

Вие сте тук

Нова технология ще спестява вода и енергия при пране

01.11.2013

Принадлежите ли към онази категория от хора, които не искат кърпите им в хотела да се сменят ежедневно, а предпочитат да ги използват повторно? А може би сте мениджър на хотел, който иска да намали космическите разходи за пране? Тогава вероятно ще оцените  новата  технология, която се разработва от британската компания Xeros и използва до 70% по-малко вода и 50% по-малко енергия за един цикъл в сравнение с традиционните алтернативи, пише Forbes.Идеята е взета от иновация, разработена в Университета на Лийдс в Обединеното кралство, при която се използват многократно полимерни топчета, приличащи на пластмаса, за ограничаване на количеството на вода и енергия, използвани при един цикъл на пране.Учените всъщност са се опитвали да се решат противоположен проблем –  да запазят цвета на текстилни изделия при пране, когато разбрали, че биха могли да работят в обратна посока за премахване на петна, казва Джонатан Бенджамин, председател на Xeros за Северна Америка,  дъщерно дружество на компанията в Манчестър.През март 2013 г. от компанията майка във Великобритания са привлечени $ 16,000 милиона от инвеститори за разработката.Устройството прилича много на обикновена перална машина, с изключение на специално устройство, което се използва за съхранение на „мъниста“. По време на цикъла на пране се добавят перлички, които заместват водата и помагат за премахването на петна от изцапаните чаршафи, кърпи, халати и други изделия. Мръсотията се улавя от перличките, които се отстраняват от прането след приключване на цикъла. Самите перлички могат да се използват стотици изпирания, преди да бъдат рециклирани.

 

Новият вид перални машини засега ще бъдат предназначени само за професионална употреба, уточняват от компанията.

 

Първоначалната цел е да се произведат уреди и почивстващи препарати за 100 милиарда щатски долара в световен мащаб за индустриално изпиране.  В момента се тестват няколко прототипи, сред които са хотел Hyatt Regency в Рестън, Вирджиния, както и професионални перални в Ню Хемпшир и Манчестър.

 

Очакванията са новата технология да доведе но намаляване на разходите за пране наполовина. Според Дейвид Айзенман, генерален мениджър на Hyatt Regency в Рестън, до момента новата технология напълно съответства на обещанията за спестяване и отлична производителност. Според Xeros иновацията ще доведе и до удължаване на живота на бельото.

 

Засега от компанията не разкриват конкретните ценови параметри на новите перални машини, но твърдят, че цената им ще бъде напълно конкурентна на съществуващите. Очакванията са споразумение за дългосрочно сътрудничество, подписано с BASF  да помогне  да се ускори внедряването на новия продукт за масово производство.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed