27 Апр. 2024

Вие сте тук

Нова магистрала съкращава наполовина пътуването от Делхи до Агра

22.08.2012

Откриването на нова платена магистрала намали почти на половина времето, за което се стига от Делхи до Агра, където се намира Тадж Махал. Разстоянието вече се преодолява само за два часа и половина, съобщи India Today.


Шестлентовата магистрала "Ямуна експресуей" е дълга 165 километра. Пътната такса отиване и връщане в рамките на един ден за едно превозно средство най-вероятно ще бъде 510 рупии (около 9 долара), уточни информационната агенция Ай Ей Ен Ес. Магистралата, която е отворена от 17 юли т.г., в продължение на месец беше безплатна за автомобилистите.


Пътуването между Делхи и Агра, която се намира в съседния щат Утар-Прадеш по натоварената национална магистрала 2 досега отнемаше над четири часа с редовните задръствания по пътя.


Най-известният индийски средновековен паметник Тадж Махал е изграден от моголския владетел Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал и се възприеман като символ на вечната любов.


Паметникът, който е на над 350 години, е бил построен за повече от 20 години и привлича 14 000 посетители всеки ден, според организацията към индийското министерство на културата за археологически проучвания и защита на културното наследство. От 1983 г. Тадж Махал е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed