26 Апр. 2024

Вие сте тук

Новата съдба на покривите

02.03.2015

 

Днес вече не само Карлсон може да им се радва

 

Може би в другите градове да не е така, но в Стокхолм почти никога не се е случвало някой да живее на покрива, и то в отделна малка къщичка. А, представете си, Карлсон живее тъкмо там.

Идеята му съвсем не е толкова лоша. Ако не да живеем, можем да използваме покрива като място за ресторант, кафене, градина или басейн и много други неща. И точно това правят хотелиерите.

 

Басейн на покрива на света

 

 

Да поплуваш, чувствайки се на покрива на света, можеш в емблематичния Sands Skypark, разположен на 57-я етаж на сингапурския хотел Marina Bay Sands (http://www.marinabaysands.com). Прочутият инфинити пул е разположен между трите кули на хотела, върху платформа, чиято дължина в надхвърля височината  Айфеловата кула.


Пак там има джакузи със страхотна гледка към залива и ботаническите градини.

 

 

Дори да не ви привлича плуването на тази височина, имате добър повод да се качите, защото на същия етаж е и известен ресторат/бар/лаундж с модерна азиатска кухня, който предлага панорамна гледка на 360 градуса.

 

Най-високият тенис корт в света

 

Ако искате да поиграете тенис на най-високия тенис корт в света, трябва да отидете в хотел Бурж ал Араб в Дубай. Тук, на височина около 300 м, се провеждат мачове между световно известни тенисисти. Андре Агаси и Роджер Федерер са изпробвали тенис-корта. Дори да е съвсем безопасно, чудя се какво ли е да играеш на тази височина и как ли се събират топките?

Малко по-ниско, на височина 200 м, е скай-барът, разкриващ зашеметяващи гледки и предлагащ коктейли, приготвени от най-добрите миксолози в света.

 

Градина на покрива

 

 

Титлата най-живописна градина на покрива си оспорват Grand Hotel Terme  и лондонските Кенсингтън.

 

Гледката от първия съчетава езерото Амено и морето, а другият е истински зелен оазис в британската столица.

Гранд хотел Терме осигурява не само глътка въздух, но и усамотение и очарование на гостите си. Пак тук могат да събират слънчеви лъчи онези, които предпочитат да не носят бански. В градината на покрива има солариум с шезлонги и чадъри, голям басейн и бар, който предлага разнообразие от напитки.

 

 

Друга градина на покрива се намира в Кенсингтън, Лондон. Тя е разделена на три секции, в които можете да разгледате, при това безплатно, три вида градини: испанска градина, градина в стил Тюдор и типична английска градина. Прекрасни гледки и невероятен аромат очароват всеки, който реши да пости това кътче от британката столица.

 

И пак басейн - Баба Нест, Пукет, Тайланд

 

 

Още един прочут басейн на покрива ще намерите на тайландския остров Пукет. Хотел Баба Нест ви предлага 50 нюанса синьо, които ще намерите в синевата на небето, на морето и на водата в басейна. 

 

 

Бар на покрива – Мумбай, Индия

 

 

Екстравагантният Aer Lounge е едно от най-посещаваните места в Мумбай. Разположен в покрайнините на града, барът на Хотел Four Seasons ви дава възможност да хвърлите предизвикателство на собственото ти тяло и да погледнете отгоре един от най-бързо развиващите се метрополиси в света. Стига да не е сезонът на мусоните, можете да дойдете тук за един коктейл или да прекарате повече време, потопени в удоволствията на този футуристичен покрив. 

 

 

 

Там, зад дъгата   – Aarhus, Дания

 

 

 

Този необичаен покрив е покривът на музея The ARoS Museum в Аархус. Тук можете да погледнете не само града, но и дъгата, уверяват местните жители. Създадена от дизайнера с датско-исландски произход Олафур Елиасон,  Панорамата на Дъгата е създадена през 2011 г. и оттогава се смята за нещо като местно съкровище.

 

Малко адреналин – Tорино, Италия

 

 

Може да не ви е хрумвало, но един просторен покрив може да се използва и за автомобилни състезания!  Това е прочутата забележителност на Торино, съществуваща  от 1921 г., в разгара на златния век на италианското автомобилостроене. Създадена е от производителя на известната марка италиански автомобили Fiat.  Веднъж произведени, колите трябвало да преминат изпитателен тест, който се извършвал на покрива на фабриката. Същия, който през 1969 г. станал сцена за снимки на филма ‘The Italian Job’.  Някогашната фабрика ‘The Italian Job’ преживява през 1989 г. второто си прераждане като комплекс за забавления с хотел, концертна зала, шопинг център и пр. И макар че много неща са се променили, покривът си е същият и предлага същата невероятна гледка към Алпите. 

 

Каравани на покрива - Кейптаун, Южна Африка

 

Не по-малко креативен и предизвикателен е хотел The Grand Daddy Hotel в Кейптаун, ЮАР. Тук покривът е използван за  последна спирка на винтидж каравани, в които можете да се подслоните. Седемте каравани са купени специално за тази цел от САЩ, така че тук имате истински бутиков хотел в хотела.

 

 

Чилаут на покрива – Берлин, Германия

 

 

Какво ще направите с грозен паркинг в центъра на града? Добър отговор дават архитектите в Берлин, където покрив с площ от 2500 кв.м. е трансформиран в лятна градина, бар и чилаут зона. Мястото е Klunkerkranich и тук е мястото, откъдето можете да се наслаждавате на прекрасна гледка към цял Берлин, докато си пиете студената бира или пък се забавлявате вечер под звуците на съвременни ритми. При това мястото е предимно за местни жители, а не за туристи, така че бъдете откривател!

 

 

Увеселителен парк на покрива – Токио, Япония

 

 

 

За град като Токио, където площта е най-скъпото нещо, не е изненадващо, че и малък увеселителен парк е изнесен на покрива. При това на покрива на търговски център, така че да се съчетаят интересите на различните полове и поколения.

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed