07 Окт. 2022

Вие сте тук

Нискоенергийна къща демонстрират на Пловдивския панаир

12.09.2012

Нанотхенологии, променящи строителството, ще демонстрират изложители на Международния технически панаир в Пловдив, който ще се проведе от 24 до 29 септември 2012 година. Новите методи правят конструкциите по-здрави, по-евтини и с по-добра изолация, съобщиха от панаира.

 

Приложението на нанотехнологиите ще може да се види в нискоенергийна къща, един от експонатите на българската компания МКМ. Двуетажната сграда е в традиционен стил, с площ 70 кв. метра и на промоционална цена по време на изложението – първоначална вноска от 7500 лева и изплащане на останалата част от сумата по 500 лева на месец, колкото е средният размер на наемите за подобно жилище. МКМ ще покаже и временни складове за строителни и селскостопански обекти с PVC мембрана. Технологията е подходяща и за изграждане на малки хотели. 

 

В експозицията на фирмата присъстват отделни строителни елементи, базирани на руски нанотехнологии. Един от тях е композитната арматура, при която безалтопластиката и стъклопластиката заменят стоманата. Това удължава срока за експлоатация и дава икономии от 30%.

 

Фасадни бои, окачени тавани и материали за изолация също вече се произвеждат с помощта на нанотехнологиите и са по-ефективни в сравнение с традиционните. Например 1 милиметър фасадна боя по топлозащитни свойства е равносилна на 1 сантиметър каменна вата, 1 сантиметър наноизолация намалява шума с 20 децибела и почти напълно ограничава атмосферните влияния, обясняват експерти от МКМ.

 

Компанията ще представи пеностъкло и пеностъклен чакъл, които са новост за българския пазар. Този материал изолира, предпазва от вода и химични замърсители, не се свива, не гори, не се разрушава от гризачи и е екологично безопасен, твърдят от МКМ. Пеностъкленият чакъл значително подобрява качеството на настилките, разясняват специалисти.

 

Над 70 иновации са включени в експозициите на участниците в най-големият делови форум за инвестиционни стоки и технологии в Югоизточна Европа, който се организира от Международен панаир Пловдив. Изложители от 43 държави ще покажат модерните тенденции в в областта на машиностроенето, строителството, химията, електротехниката и електрониката, екологията и енергетиката, управлението на водите, информационните технологии, автомобилната индустрия, транспорта и автосервизното оборудване, минната промишленост. Очаква се над 100 000 посетители от страната и чужбина.

 

На снимката: Макет на нискоенергийната къща, която ще бъде изградена на Международния технически панаир в Пловдив, за да демонстрира приложението на нанотехнологиите в строителството.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed