24 Апр. 2024

Вие сте тук

Николина Ангелкова: спадът на руските туристи може да е двоен на миналогодишния

26.01.2015

В момента Министерството на туризма няма точни данни какъв ще бъде спадът на руски и украински туристи, но по приблизителни изчисления той може да бъде двоен на миналогодишния. Това каза на пресконференция днес министърът на туризма Николина Ангелкова.

 

Анализите са на база спада от миналата година като аз лично си го умножавам по две, уточни тя. През миналата година  спадът на руските туристи е 3,2%  спрямо 2013 г. или около 21 000 души  и 8,2% или около 56 000 души спад на украинските, съобщи министърът.

 

В отговор на въпрос тя потвърди, че върху туристическия пазар оказва влияние и спадът на рублата. Мерките, които Министерството на туризма предприема, за да намали отрицателните ефекти върху българския туризъм, са активна реклама на туристическия пазар през януари и февруари, за да може да има повече летни записвания. Точно това са поискали и представители на туроператорите, с които министър Ангелкова се е срещнала днес.

 

Ще се търсят начини да се компенсира спадът на руските и украинските туристи с увеличаване на туристическия поток от традиционни за нашия пазар страни като Германия, Великобритания, Скандинавските страни и балканските държави. Министърът съобщи, че се водят разговори с чартърни компании, но паралелно с това и разговори с дирекция "Конкурентоспособност" на ЕК, за да бъде ясно какво държавата може да направи, без да се счита за държавна помощ.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed