17 Окт. 2018

Вие сте тук

Николина Ангелкова и Олег Сафонов откриха българския щанд на Интурмаркет в Москва

17.03.2016

България е разположена на най-централната локация на едно от най-големите туристически изложения за руския пазар - Интурмаркет, което се провежда от 19 до 22 март. Щандът ни бе и първият, който посети ръководителят на Федералната агенция по туризъм на Русия Олег Сафонов. Той се срещна с министъра на туризма на България Николина Ангелкова и двамата заедно поздравиха участниците на българския щанд. В разговорите участваха и извънредният и пълномощен посланик на България в Руската федерация Бойко Коцев, съобщи пресцентърът на министерството на туризма.


"Българският бизнес отчита все по-голям интерес от Русия, а интензивните срещи и общи инициативи, които предприехме през последната година вече дават резултати", отбеляза министър Ангелкова. Двамата обсъдиха възможностите за по-амбициозно представяне на българските туристически продукти, а резултатите до тук показват ръст в интереса в някои сегменти, който достига до 30%.


Сафонов подчерта, че всичко това се дължи на съвместните усилия и на активните действия на страната ни, както и на доброто сътрудничество с българския министър на туризма. Посланик Коцев заяви, че е създадена и много добра организация на работа в българското посолство и визите за руските граждани се вадят максимално бързо.


Ще бъде организиран туристически панаир за представяне на България в центъра на Москва през юни. Това бе договорено на среща между министър Ангелкова, Олег Сафонов и Владимир Черников, ръководител на Департамента за национална политика, междурегионални връзки и туризъм на град Москва. Руската страна ще съдейства за осигуряване на централна локация в столицата, където на открито ще можем да представим възможностите за туризъм, които страната ни предлага.
Данните за увеличение в търсенето на България на руския туристически пазар бяха потвърдени и от Мая Лумидзе, председател на Асоциацията на руските туроператори, която също разговаря с министър Ангелкова. Според нея към момента се наблюдава 30 на сто увеличение на ранните записвания за страната ни, а много туроператори, които до сега са работили на други пазари се пренасочват към нея. Към момента заявление за акредитация за работа с България са направили 30 нови туроператора.


Министър Ангелкова информира, че все по-голям интерес има и към специализирания телефон, който бе разкрит в началото на февруари за руския пазар. Запитванията по него до момента са ориентирани предимно към повече подробности за маршрути, цени на услуги, оферти за културно-познавателен туризъм и други. Руските клиенти проявяват все по-голям интерес не само към традиционните форми на масов туризъм - летен и зимен, но и към специализираните оферти - балнео, спа, фестивален, пешеходен, голф, гурме, еко-, селски туризъм и много други.


Министър Ангелкова взе участие и в официалното откриване на борсата, а в рамките на изложението се организира и специален форум за представяне възможностите за туризъм в страната ни. Усилията в тази посока са активно подкрепени и от организаторите на изложението, като мониторите във всички зали на експо центъра показват кадри за България. Информация за страната ни се излъчва и по аудио системата на борсата. Щандът ни е и първото, което вижда всеки посетител, непосредствено след като влезе в експо центъра. Затова и гостите на форума се посрещат с хляб и сол от момчета и момичета облечени в автентични български носии.


Анимационната ни програма включва още дегустации на български вина и фолклорни изпълнения, както и демонстрация на техники по иконопис, килимарство и изработване на шевици. На националния ни щанд с площ 104 кв. м, организиран от министерството на туризма, участват също общините Несебър и Каварна, както и Санитарно-оздравителния комплекс "Камчия".


Интурмаркет се организира със съдействието на Федералната агенция по туризъм, Федералната агенция по въздушен транспорт, Руската хотелиерска асоциация и други водещи структури в сектора. През 2015 г. в изложението участваха 1450 компании от 138 страни и всички руски региони, а посетителите бяха над 80 000. България се представя за 11-а поредна година на изложението.

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed