28 Март 2024

Вие сте тук

Несебър ще се опазва и управлява по световни стандарти

07.04.2011

 Автор на снимката: Имидж Едвъртайзинг

Старинният Несебър ще се управлява по най-високите световни стандарти за опазване и управление на градове-паметници на архитектурата и културата. Отсега нататък българската държава, в лицето на отговорните институции е твърдо решена да въведе най-добрите съществуващи практики в тази област, съвместно с експерти на ЮНЕСКО. Несебър е единственият български град, който цялостно е под патримониума на световната организация към ООН за опазване на историческото, природно и културно богатство на цивилизацията. Новите приоритети в държавната политика, по отношение на съхранението на наследството ни бяха обяснени на специална пресконференция и среща с медиите и гражданите на Несебър.

С посредничеството на общината на 7 април  в зала „Несебър” в стария град местната общественост се срещна със заместник- министъра на културата Тодор Чобанов, директора на НИНКН /бившия институт по паметниците на културата/ арх. Йорданка Кандулкова, Областният управител на Бургас – Константин Гребенаров, висши представители на ВКП, МВР, местни депутати.

През май т.г. в Париж предстои Комитетът за световно наследство към ЮНЕСКО да разгледа доклада, съдържащ 500 страници, от мониторинга на международните експерти, изготвен след посещението им в Стария град през декември 2010 г., информира зам.министър Тодор Чобанов. Тогава България ще докладва за усилията, които е положила за съхраняването на Несебър като паметник на културата от световна величина. Въпреки, че изводите от доклада все още не са оповестени, Чобанов е убеден, че оценката ще бъде положителна. Това според него е резултат и от вече осъзнатата от местните жители необходимост Старият град да съхрани своята автентичност. За да стане това обаче, усилията трябва да бъдат общи. Всички констатирани незаконни строежи е добре да бъдат премахнати от самите собственици, в съгласуваност с предписанията на институциите. Само за Несебър преписките за незаконно строителство са няколко десетки. Като пример бяха посочени собствениците на най-луксозния хотел в Стария град „Несебър Роял Палас”, които са купили сградата с определени пороци по процедура за строителни нарушения. Инвеститорите са предприели самоинициатива да осъществят сами връзка с Министерството на културата и да отстранят със свои средства и сили спорните елементи на обекта, призна м-р Чобанов. На първо време са премахнати огромните климатични системи на хотела, които въпреки че са на частен терен, са се намирали в близост до архитектурен паметник – храма „Св. Йоан Кръстител” от 11 в. Управителката на хотела Виктория Цакова обясни, че за да бъдат преместени климатиците, е било необходимо да се ликвидира единственият летен бар на хотела, но това е направено в името на обществения интерес. Предстои извършването на корекции на сградата след края на сезона, след извършване на допълнителни проучвания и взаимно доброволно споразумение. Собствениците получиха специални благодарности за високия си граждански морал лично от зам.м-р Тодор Чобанов, арх. Кандулкова и прокурор Николай Соларов, водещ преписката за наследените проблеми.

Соларов обобщи, че от 4 години насам в страната има 124 висящи досъдебни производства за нарушения над археологическо и културно наследство. Едва 10 от тях са за незаконни постройки във вътрешността на страната, останалите са по крайбрежието. Голяма част са обвързани и с груби корупционни престъпления, с фалшифициране на документи, разрешения, подписи и печати. Този вид дела са свързани с тежки и скъпи експертизи, затова проточват в годините. А всяко изграждане на нова постройка върху „археология” се счита за неправомерно.

Националният институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ постигна диалог с гражданите от Несебър, което досега не е правено и е огромен пропуск, сподели директорът на института арх. Йорданка Кандулкова. Когато хората осъзнаят, че притежават ценност, те сами поемат инициативата, а Министерството и институтът дават приоритет на проблемите и ги решават в съкратени срокове. Само от декември 2010 г. досега НИНКН е издал становища по 35 преписки от стария град, разгледани са други 6 преписки и по тях предстои произнасяне, в момента се работи по още 2. Част от преписките са за постройки, които са определени като незаконни. Сега собствениците им търсят съдействие от специалистите за правилно проектиране и изграждане на новите обекти.

Заради рестрикциите, наложени съобразно статута на града, държавата стимулира собствениците на къщи-паметници в стария Несебър, като ги освобождава от данъци, уточни зам-министър Чобанов. Те имат възможности да развиват и търговска дейност, което им носи приходи. Допълнителни стимули би могла да осигури и общината. Старият град е обявен за музей и би могъл да бъде въведен входен билет, а приходите да използва за реставрация и консервация, предложи зам.-министърът. Освен това министерството ще съдейства за осигуряване на средства по различни проекти, някои с европейско финансиране. Добра идея е създаването на местно предприятие за производство на сувенири със запазената марка на Несебър, каквито в момента липсват в този силен туристически обект на България.

 Кметът на Несебър Николай Димитров приветства загрижеността на държавата и изрази от името на съгражданите си задоволство, че за пръв път от 20 г. насам отново се мисли и се работи отговорно за наследството на Несебър. „Преди 4 г. когато станах кмет, отидох първо в НИПК и поисках да обсъдим как да работим заедно, за да запазим Несебър, но никой не пожела да говори с мен. Там срещата ми трая точно 5 мин., след което ме отпратиха!”, разказа Димитров за порочната практика през годините досега. Именно тази тотална незаинтересованост и липсата на какъвто и да било контрол и помощ от страна на държавата доведоха до сегашното лошо състояние на Стария град и хаоса в него, което го изправи пред реалната опасност да отпадне от списъците на най-ценните градове на планетата на ЮНЕСКО.

Засега амбициите на общината са да успее да вгради културния туризъм в традиционно развивания в региона ваканционен туризъм. От края на 70-те години църкви в Несебър не са били реставрирани. За първи път оттогава през последните 2 години няколко древни несебърски църкви бяха цялостно възстановени, а една от тях – „Св. Стефан” дори беше въведена в инагурация, т.е. след столетия отново стана действаща и в нея могат да бъдат извършвани богослужения. Това лято отново за пръв път в нито една стара църква в Несебър няма да се продават картини, или стоки. Разработва се специален проект и туристически продукт от общината и Министерството на културата – „Пътят на духовността”, който ще обхваща най-емблематичните църкви на полуострова.

След като отпадна забраната общини, стопанисващи паметници на културата, да кандидатстват за финансиране по оперативните програми, община Несебър депозира и първия проект по ОП „Регионално развитие” мярка 3-1. Намеренията са с осигурените 2 200 000 лева да бъдат реставрирани 2 от старите църкви и да се разработи туристически маршрут „Духовен път”. Общината работи и по проекти за реставрация и на още няколко църкви, с което маршрутът ще бъде удължен. Финансиране ще се търси и директно от Брюксел, част от парите е възможно да осигури Норвежкото правителство. След като църквите вече няма да са картинни галерии, те ще се върнат към изконната си функция да бъдат храмове, което ще даде възможност и за развитието на религиозен и сватбен туризъм. В ход е и изготвянето на „Единен план за опазване и управление на Стария Несебър”, който освен всичко друго, ще регулира цялостната визия на града, сергийната търговия и агресивното присъствие на фирмените рекламни пана, които не се вписват в историческия пейзаж. Очаква се до 2012 г. планът да бъде приет.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed