24 Апр. 2024

Вие сте тук

Несебър откри сезона на круизите

10.04.2013

Несебър посрещна първия круизен кораб за сезона. Малкият лайнер "Берлин" акостира на Морската гара тази сутрин, съобщиха от община Несебър. На борда на кораба има 250 туристи, посрещнати с пита и сол.

 

Лайнерът е с дължина 139,3 м, ширина 17,5 м, газене 4,82 м, тонаж - 8570 т, и развива скорост 17 възела. Размерите му позволяват да акостира директно на кейовете на пристанищата, които са недостъпни за големи лайнери. Той е снабден с 206 каюти, които могат да приемат до 350 туристи. 


На борда има 2 ресторанта, 2 басейна, библиотека, бар, кинотеатър, търговски и фитнесцентър, сауни, интернет-кафе, и нощен клуб. Съдът принадлежи на компанията FTI Cruises и плава под малтийски флаг. Построен е в Германия през 1980 г. и е известен с това, че е бил нападнат от сомалийски пирати, но е успял да се спаси от тях. Извършва круизи предимно в арктически води. Освен на 10 април, след обиколка на Черно море корабът ще акостира на пристанище "Несебър" и на 20 април. 


На 26 април пристига и първият по-внушителен лайнер, който ще остане на котва в залива, а в края на сезона в Несебър ще бъде посрещнат и "Куин Елизабет II". През изминалата година акостиралите туристически лайнери бяха 45. През този сезон в периода от април до ноември според предварителния график на митница "Бургас" в пристанището "Несебър" ще акостират 58 круизни кораби с над 27 000 туристи.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed