28 Март 2024

Вие сте тук

Неочакваната ваканция не доведе до неочаквани приходи в туризма

11.01.2017

Неочакваната ваканция за учениците не подпомогна туристическия сезон, за това допринесе и несигурността кои ще са почивните дни през тази година. Това коментира  директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, цитиран от БТА. Според него обаче няма опасност сезонът да затъне в януарските снегове, нещо повече, от бранша имат очаквания за 10% ръст на чуждестранните туристи тази зима. Бизнесът обаче е обезпокоен от политическата нестабилност и мисли за последствията от нея през летния сезон тази година.


Непредупредената ваканция постави родителите пред свършен факт


Непредупредената ваканция постави родителите пред свършен факт, защото многократно преди да бъде удължена, се твърдеше, че това няма да стане и хората, които бяха по планинските курорти, се върнаха или си планираха по-къс отпуск за по-късата ваканция и не можаха да запишат децата си например на ски училища, коментира Драганов.


Много сняг - не е на много туризъм?


Браншът не усеща чувствително проблемите, свързани със зимната обстановка по пътищата, защото инфраструктурата на Банско и Боровец основно не е засегната, отбеляза експертът. Имаше проблем в Пампорово, Чепеларе и Смолян заради по-интензивните валежи, но като цяло туристическата инфраструктура не беше засегната в степента, в която беше бедственото положение в Североизточна България, допълни Драганов и посочи, че от бранша отдавна са наясно, че много сняг не е на много туризъм, защото пътищата се затварят, както това се случи през 2013 и 2014 г., като тогава напрежението беше повече в южната част на страната, където са планинските курорти.


Въпреки че сега проблемите са основно на североизток, при всички случаи има възпрепятствани пътуванията на туристи от съседни страни - Румъния, Сърбия и Македония, отбеляза експертът. По думите му обаче това успешно се компенсира от факта, че зимният туристически сезон започна доста по-рано като възможност и може да бъде удължен повече спрямо предходни години и се очаква снегът да се задържи до средата на май.


Този зимен сезон е активен не само за ски, но и за културен туризъм


Наблюдава се активност по отношение на зимния сезон в няколко направления, сред които е ски и сноуборд туризмът, където за първи път има висок процент ранни записвания - главно от Великобритания и Ирландия. Причината е, че още миналата година над 1500 туристи по време на своята почивка в зимните курорти, са се записали предварително заради високия курс на английската лира и намалението от 30 процента за предварителните записвания. От друга страна според експерта интензивността на нискотарифните компании, които летят към Летище София от септември насам, е причина за увеличения брой туристи за културен и ски туризъм.


Има цели чартърни вериги от Скандинавия, които са откупени от туроператори през февруари и март, за да докарват скиори от там, коментира Драганов. В София и Пловдив се радват на посещение за културен туризъм, като най-много са посетителите от Италия, Великобритания, Германия и други страни, където са активни нискотарифните авиокомпании.


Третото динамично направление в България е балнео, спа и улнес туризмът, припознато от български и чуждестранни туристи, като добро място за отдих, като тези специализирани хотели са пълни, допълни експертът.


Над 10% ръст на чуждестранните туристи се очаква тази зима


Имаме изключителна зима и нарастването на броя на чуждестранните туристите в месеците - януари, февруари и март ще продължи да бъде над десет процента, коментира Драганов. Според него това повече се дължи на нискотарифните авиокомпании и значителното увеличаване на дела на културния и другите форми на туризъм, а не толкова на ски и сноуборд-туристите, където по оценки на експерта темповете няма да надвишат четири процента.


По отношение на българите очаква се да се запази голямата интензивност на пътуванията от 2016 г. и през тази година.
Ако случващото се през последните дни е само политическа агитация, то няма да се отрази на туризма
Ако случващото се през последните дни е само политическа агитация, то няма да се отрази на туризма, но за съжаление наблюдаваме компрометиране на процедурата за отдаване на концесия на плажовете, коментира Румен Драганов политическата обстановка в страна. Създалата се ситуация според него поставя принципни въпроси: дали е правилно държавата да се ангажира с отдаването на тази публична държавна собственост или трябва да бъдат ангажирани общините, достатъчно публични ли са тези тайни конкурси и доколко декларацията за конфиденциалност на участниците в процеса има някаква стойност, ако се окажат верни твърденията на опозицията.


Експертът не се ангажира с отговори на тези въпроси, но изрази изненадата си от липсата на прозрачност на процедурите по отдаване на концесии, които може да се окажат предпоставка за бъдеща война и хаос по плажовете, а това може да прогони туристите. В момента имаме горещ картоф, който се опитва да се прехвърли към служебния министър, като процедурите, които са с висока корупционна степен на несигурност се гледат сега, коментира ситуацията от тези дни експертът.

 

Източник: БТА

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed