20 Апр. 2024

Вие сте тук

Нека да е лято!

24.05.2013

Наближи сезонът на отпуските и ваканциите, така че е време да се замислите за лятната си почивка (ако вече не сте го направили). Незабравимата ваканция съвсем не е задължително да е разточителна. Ако решите да си спестите главоболия, най-добре е да се доверите на туроператор. Ако пък предпочитате  сами да я организирате, ето няколко съвета, които ще ви помогнат:

Намаления и отстъпки



Едва ли по това време на годината ще можете да се възползвате от най-големите отстъпки, които се предлагат за ранни записвания. Те обикновено стартират още в края на февруари или началото на март, но дори и сега можете да откриете добри ценови оферти. Популярни са вариантите, при които плащате определен брой нощувки и получавате като бонус една или повече допълнително, в зависимост от продължителността на престоя. В този случай проверете дали бонусът е валиден точно за периода, в който искате да почивате. Обикновено те не важат през почивни дни, празници и в най-натоварения сезон.



Резервациите
Като правило най-големите сайтове като hotels.com, booking.com, agoda.com и др. дават и най-ниски цени. Едно от условията хотелът да се продава на даден сайт е да му предостави най-добрата цена, точно затова тук могат да се намерят най-атрактивни от ценова гледна точка оферти. Тук при резервацията ще ви поискат номера на кредитната карта, от която ще бъде удържана една нощувка, ако не се появите в деня, за който е направена резервацията. Може да има и други условия, затова, преди да натиснете „enter”, внимателно ги прочетете.  

 


Често тук могат да се открият и допълнителни промоции, които свалят още цената. На обратната страна на медала са рестрикциите: необходимост да се предплати веднага стаята, без да имате възможност да правите промени в резервацията или да я анулирате. Но това е цената, която плащате за най-добрата тарифа. Както се казва в една популярна реклама, „ядеш сега или гориш!“

 


Когато сравнявате цените в хотелите, трябва да вземете под внимание и още един детайл: в България обикновено (но не винаги)  се посочва цената за нощувка на един човек, докато в чужбина цената е за ползване на цяла стая. Разбира се, ако си резервирате двойна стая, няма как да се настани трети човек безплатно.

 


Такси
Често в цената, която сте платили, не е включена допълнително курортна, общинска или друг вид такса. Понякога това става ясно още при самата резервация, стига да прочетете внимателно текста на сайта.

 


Услуги
Паркингът на автомобила обикновено е голямо главоболие за собствениците на превозното средство.  Доста малко са местата, където той се предлага безплатно. Но дори да е платен, е добре паркомястото да се резервира предварително, защото местата често са доста по-малко, отколкото автомобилите на гостите.

 


Наличието на басейн, сауна или парна баня често е онзи щрих, който накланя везните в полза на един хотел. В чужбина тези услуги често се заплащат, така че проверете предварително. Във ваканционните хотели могат да ви поискат депозит за хавлиите, които ще използвате на плажа или пред басейна. Сумата ще ви бъде възстановена при напускането на хотела, стига да не сте я загубили или повредили.

 


Ако става въпрос за вътрешен басейн и термална зона в градски хотел, израз на предвидливост е предварително да се поинтересувате каква е температурата на водата и дали работи термозоната, особено ако цената на хотела ви се стори значително по-атрактивна, отколкото на други хотели от същата ценова категория. Опитът от последните години показва, че някои хотели от по-висока категория са свалили цените до равнището на къща за гости. При тази невероятно ниска цена няма как гостите да получат услуги с очакваното качество.

 


Използването на интернет в хотелите в чужбина също често не е безплатно.  Скорошно проучване показва, че трети от хотелите предоставят на гостите си wi-fi  като комплимент. Според закона на Мърфи обаче ще се случи така, че точно вашият хотел ще спада към онази третинка, в която интернетът е платен. Ако услугата е свободна, със сигурност ще намерите тази информация на сайта на хотела.



Check In, Check Out
Проверете предварително какви са часовете за настаняване и напускане на хотела. Най-често часът за настаняване е 14 или по-късно, а за напускане е 12 на обяд, но може да е и 10 сутринта. Някои хотели предлагат на определени категории гости ранно настаняване или късно напускане, когато е възможно. Най-често от тази привилегия се възползват хора, които участват в програмите за лоялност. В други случаи това е възможно срещу допълнително заплащане. Дори да сте принудени да напуснете хотелската стая в уречения час, винаги можете да оставите багажа си в хотела за собствено удобство.

 


Закуската

Понякога хората отдават предпочитание на хотелите от по-висока категория и заради очакването за богата закуска. Някога обаче се оказва, че малките семейни хотели и къщите за гости предлагат по-вкусна и по-разнообразна храна за старт на деня. Те вече не се ограничават с мекици, баници и други тестени изделия, а предлагат богат асортимент от продукти, включително и отгледани в собствената им градина. Друго тяхно предимство е, че ако не могат да отговорят на изискванията ви днес, със сигурност ще се опитат да го направят утре. Разбира се, ако са хотелиери, които държат на гостите си и това може да бъде потвърдено в многобройните форуми и отзиви за тях.

 


Донякъде разглезени от родните хотелиери, които включват стойността на закуската в цената на нощувката, често очакваме същото и в чужбина. Там обаче сутрешното хранене често не е включено в цената, а когато е, асортиментът може да е твърде разочароващ. Ако сте в градски хотел, често за сумата, която трябва да доплатите за закуска, можете да намерите наблизо кафене, в което не само ще се нахраните, но и ще се наслаждавате на обстановката и социалните контакти.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed