25 Апр. 2024

Вие сте тук

Насърчаваме търговията и икономическото сътрудничество с Бразилия

05.10.2011

Едва 152 българи са пътували през 2010 г. до Бразилия. В същото време страната ни е посетена от 2795 бразилски туристи, което е 12% ръст в сравнение с предходната година. Това става ясно от официално съобщение на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по повод подписаното днес споразумение за икономическо сътрудничество между правителствата на Република България и на Федеративна република Бразилия. Подписите си под документа положиха и министърът на външните работи на латиноамериканската страна Антонио Патриота и на развитието, индустрията и търговията Фернандо Пиментел. Церемонията се състоя в Гербовата зала на Президентството в присъствието на държавните глави на двете страни – Георги Първанов и Дилма Русеф, която е на държавно посещение у нас.

По силата на споразумението се създава Българо-бразилска междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. Тя ще стимулира взаимоизгодните двустранни контакти в голям кръг отрасли – машиностроене, металургия, преработване, военна индустрия, енергетика, електроника и електромашиностроене, химия и нефтопреработване, фармация, селско и горско стопанство, научни изследвания, туризъм, строителство, телекомуникации, информатика и логистика, екология, образование и др. Документът обръща внимание и на насърчаването на инвестициите и на сътрудничеството между малки и средни предприятия.

България е заинтересувана от развитие на отношенията в областта на туризма, посочва пресцентърът на министерството.

Според неофициална информация се очаква националните авиопревозвачи на двете страни да подпишат споразумение за сътрудничество по време на визитата, което ще улесни въздушните връзки на двете страни.


Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed