18 Апр. 2024

Вие сте тук

Наследничка на султански трон разбунтува роялисти в Индонезия

29.06.2016

Придворни с национални носии танцуват под звуците на яванска музика пред султана на Джогякарта в Индонезия. Ритуалът протича тихо и мирно столетия наред, но тази година тук цари атмосфера на роялистки бунт. Защото престолът е обещан на жена.


В демонстративен израз на недоволство от Хаменку Бувоно Десети - последния султан на Индонезия, който има и политическа власт, се превърна скорошната церемония по случай 70-ия му рожден ден и 27-ата годишнина от коронясването на монарха. Мнозина членове на фамилията бойкотираха събитието заради острите разпри, избухнали, след като султанът, който има пет дъщери и нито един син,  съобщи в края на 2015 г., че е посочил за наследничка на престола най-голямата от  тях.


Султанатът Джокджакарта, основан през 1756 г., е провинция в централната част на остров Ява, получила статут на специален район след края на холандското колониално владичество през 1945 г.


Мисълта, че жена може за пръв път да се възкачи на престола в предимно мюсюлманския архипелаг, разположен в Югоизточна Азия, възмути и хора от султанската фамилия, и членове на мюсюлмански сдружения.


В Индонезия има множество малки кралства, но единствено султанът на Джокджакарта, освен монарх, е и губернатор на близо четиримилионната провинция. Другите региони определят губернатори с общи избори.


Запазени са и повечето привилегии на султана, по-специално главната му резиденция -  дворец в традиционен явански стил, наречен Кратон, където различни важни събития се отбелязват с пищни празненства.


Петел или кокошка?
Решението на Хаменку Бувоно Десети да сложи край на дълголетната традиция, обявявайки най-голямата принцеса за престолонаследничка, предизвика остър конфликт в семейството. Обвиниха го, че се гаври с установените правила за управление на султаната, а братята му изглежда се карат кой да наследи трона.


"Жена султан - това е невъзможно", гневи се един от братовчедите на монарха, Кандженг Раден Туменгунг Джатининграт. "Сред емблемите на този дворец има петел (като символ на храброст, бел. на АФП). Ако жена стане султан, значи ще трябва да го сменим с кокошка?" - пита той.


Една жена не може да бди над ритуалите в джамията, нито да надзирава други церемонии, традиционно ръководени от мъже, твърди той пред АФП.


Много жалко за братовчеда, но султанът вече е задействал процедурата.


Още не го е обявил публично, но със сигурност въвежда наследяване на престола по женска линия. В яванската култура всичко е въпрос на символи. А султанът е удостоил най-голямата си дъщеря с титлата Густи Кандженг Рату Манкубуми; "Манкубуми" означава "господар на вселената" - същата титла е получил и самият султан при обявяването му за престолонаследник.


Модерни повеи
Монархът впрочем леко е променил официалната си титла, по-специално една буква от думата Бувоно - съществително от мъжки род, която става Бавоно и добива среден род, отваряйки възможност за наследяване по женска линия.
Султанът мотивира своя избор, като заяви, че нищо не му пречи да внася промени в традициите и да се адаптира към модерните повеи в днешния свят, в който ролята на жените расте.


"Дворецът Джогякарта няма нерушими наследствени традиции. Всеки султан, който е на власт, може да прави промени", обясни той пред местни журналисти.


Това впрочем няма да е първият път, когато жена става монарх в Индонезия - страна с 300 етноси, където в миналото е имало индуистки и будистки кралства.


Четирите милиона поданици на Хаменку в Джогяакарта и околностите виждат в него полубог и реагират доста сдържано; повечето гледат да не се месят в султанските работи.

 

Макар и голям град, Джогякарта не би привличала туристи, ако в близост до града не се намираха две светини със световна слава – Боробудур, най-големият хиндуистки храм в света, и Прамбанан – най-големият будистки храм в Югоизточна Азия. Макар че най-привлекателни са за самите индонезийци и за други народи, изповядващи същата религия, двата храма, включени в Списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО,  привличат и много посетители от САЩ, Австралия и Европа. Само за последното десетилетие броят на посетителите е нараснал няколко пъти и вече надхвърля петстотин хиляди годишно.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed