28 Апр. 2024

Вие сте тук

Най-просторната карета за Пепеляшка

07.10.2013

Тиква с тегло от 69 кг, зелка, тежаща 9 кг и картоф с тегло 1,5 кг представиха през уикенда на празника на плодородието в Кюстендил.

 

Само няколко дни по-рано от Латвия дойде новината, че местна фермерка е отгледала тиква с тегло 217 кг. Тиквата била толкова голяма, че  няколко души не успели да я  преместят и се наложило да я вдигнат с трактор.

 

Но и това не е най-голямата тиква в света. Във Великобритания рекордът е 750 кг. Гигантът е произведен през 2010 г. от братята-близнаци Ян и Стюарт Патън от Хемпшиър, Англия. Двамата над 30 години отглеждат тикви и смятат, че най-добрите тикви са най-големите.  Въпреки че тиквата бе по-тежка от световния шампион от Охайо от предишната година, тя не успя да влезе в Книгата на Гинес.  Причината е, че отвъд океана бе се появи екземпляр с тегло 821 кг и обиколка 4,73 м.,  отгледана от 32-годишния фермер Крис Стивън от щат Уисконсин, САЩ.

 

Две години по-късно рекордът бе отново подобрен. Новият световен шампион също е отгледан в САЩ. На  традиционния панаир в градчето Топсфилд, щат Масачузетс, през 2012 г.  фермерът Рон Уолас представи тиква с тегло над 1 тон. Освен традиционните 5500 долара за първото си място той получи още 10000 за това, че успя да преодолее теглото 1000 кг, което се смяташе за най-голямото възможно.

 

Едва ли някой би си помислил да опита какъв е вкусът на тази тиква, но Пепеляшка със сигурност би била доволна от просторната си карета.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed