17 Май 2024

Вие сте тук

Най-зловонното цвете в света разцъфна във Вашингтон

23.07.2013

Километрична опашка се изви днес пред Ботаническата градина във Вашингтон. Причина е цъфтежът на рядкото цвете Титан Арум (Titan Arum), който продължава едва 24 часа и се случва веднъж на десет години, съобщи ИТАР-ТАСС в кореспонденция от американската столица.

 

Америка чака това събитие от седмица, като на мястото на събитието бяха монтирани камери, които предаваха как цветето постепенно се отваря. Освен че е рядко, цветето е и огромно и може да достигне височина 2,5 м.

 

Но основна негова характеристика е зловонието, заради което са му дали неофициалното име „трупно цвете“. Според очевидци миризмата е комбинация между гниещо месо и риба. Друг посетител я оприличава на смрадта, която се носи от сметището в Ню Йорк.

 

Титан Арум е едно от най-големите цъфтящи растения в света. Негова родина е индонезийският остров Суматра,но и там днес е трудно да се открие. Заради зловонието си то практически е било унищожено и днес може да се открие най-вече в ботаническите градини, където се отглежда. За САЩ това е 30-ти случай на цъфтеж на рядкото цвете.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed