19 Апр. 2024

Вие сте тук

Над 70 вина ще участват в конкурса "ВИНОБАЛКАНИКА 2013"

15.04.2013

Повече от 70 вина от местни и местно селектирани сортове ще участват в конкурса "ВИНОБАЛКАНИКА 2013", който ще се състои от 17 до 19 април 2013 г. във Велико Търново, съобщиха от Общинската туристическа агенция "Царевград Търнов". Конкурсът се организира от Съюза на eнолозите в България /СЕБ/ съвместно с комплекса "Хан Хаджи Николи" и ще се състои в рамките на Международното туристическо изложение "Културен туризъм".


Конкурсът е за вина, произведени от местни сортове, характерни за страните от Балканския и Черноморския регион. Целта му е да подобри познанията за вината от местни за страните от Балканите и Черноморието сортове, да насърчи тяхното производство и разумна консумация и да спомогне за културния обмен между страните от региона и останалите страни от ЕС.


В третото издание на "ВИНОБАЛКАНИКА" ще се състезават бели, червени и шампанизирани вина от България, Македония, Гърция, Турция и Румъния. За първи път ще се дегустират вина от турски и румънски сортове от Черноморската /Proles Pontica Negr. -PPN/ и от Източната /Proles Orientalis Negr.- PON/ екологогеографска група.


Вината ще бъдат оценявани от международно жури с председател Стефан Пирев и от Георги Михов - "Сомелиер на България за 2011 година", както и от енолози от България, Македония и Румъния, и от журналисти от специализирани издания.


Дегустациите на вината ще са от 9.30 часа на 17 и 18 април в "Хан Хаджи Николи", а отличените вина ще бъдат обявени на церемония на 19 април. Организаторите предлагат и свободна дегустация на участващите вина срещу 60 лв. входна такса. 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed