29 Март 2024

Вие сте тук

Над 5,5 т отпадъци събрани по време на акция за почистване в Рила

02.09.2011

4.5 тона желязо и около 1 тон стъклена вата, балатум, стъкло, опаковки и най-разнообразни домакински принадлежности бяха събрани по време на
четиринадесетото почистване на защитени територии в Рила, съобщиха от асоциация "За Земята".  В продължение на една седмица доброволци от цяла България събраха и свалиха боклуците от планината,  предимно от околностите на “Жълтоезерна поляна”, разположена близо до хижа “Чакър Воевода” в Национален парк “Рила”.

“Отпадъците в планината не се свеждат единствено до захвърлени опаковки от вафли или стъклени бутилки. Отпадък са и разрушаващи се постройки, които с вида си често представляват много по-значително визуално замърсяване, като оставим настрана токсичните материали вложени в строителството им”, коментира Десислава Стоянова, от ЕС За Земята.

Затова освен стандартните оборки по често посещавани туристически маршрути, като тези от района на Чакър Воевода към хижа Марица и връх Мусала, участниците в тазгодишнота акция извършиха нещо много по-грандиозно. Те демонтираха, разглобиха, събориха и извозиха вън от територията на парка над пет рушащи се постройки, които грозяха “Жълтоезерна поляна” повече от 30 години. Акцията изискваше по-усилена работа от стандарните планински почиствания на За Земята, както и малко по-специализирана техника.

“Преди да построим каквото и да било трябва да помислим какво ще се случи с него след 30, 50 или 100 години. Подобни полуразложени постройки и обекти за демонтиране има навсякъде по българските планини и защитени територии. Голямата част от строителните отпадъци, особено остарелите като стъклената вата, не се приемат за рециклиране от която и да било компания за преработка на отпадъци” допълва Филка Секулова от ЕС “За Земята”.

Участниците в акията за почистване тази година бяха силно впечатлени от подкрепата и гостоприемството на хижа Чакър Воевода, една от малкото останали хижи в българските планини, където опазването на дивата природа е също толкова важно, колкото и доброто отношение към туристите.

  По време на тазгодишното почистване  37 души направиха лично дарение в знак на солирадност и подкрепа към идеята за почистване и опазване на защитениете територии, както и на доверие в 13-годшната история на почистванията, организирани от За Земята.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed