08 Март 2021

Вие сте тук

Над 40 артефакта от храма на Кибела са реставрирани

13.03.2013

Повече от 40 артефакти, открити в храма на Кибела в Балчик, вече са реставрирани и консервирани с подкрепата на Американския научен център в София, съобщи, цитирана от БТА, директорът на историческия музей в крайморския град Радостина Енчева. Находките ще бъдат представени в нова археологическа експозиция в музея за идващия туристически сезон.


Възстановена е, макар и без главата, храмовата статуя на Великата майка на боговете. Облечена в дълъг хитон, Кибела е седнала на трон, в дясната ръка с фиала, а в лявата - най-вероятно е държала жезъл. Реставраторите върнаха блясъка и на фронтон с изображението на бог Хелиос, на фриз-архитрав от трети век преди Христа, поставен на фасадата на храма, и още много други архитектурни детайли, поясни Енчева.


В музея вече се подготвят залите за новата експозиция, в които ще бъдат поставени модерни витрини. В рамките на проекта, който е на стойност 49 000 щатски долара, се подготвя и двуезично издание за античния храм.


Археологическият обект бе открит при аварийни разкопки през 2007 година, когато в парцела започна строителството на хотел. Храмът на Кибела се смята за най-добре запазеният елинистичен храм в България. Според специалистите античната сграда е построена през 280-260 година преди Христа. Духовният център е действал близо 700 години, преди да бъде засипан със земна маса през 544-а, когато древният Дионисополис е сполетян от природно бедствие.

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed